Obywatelstwo niemieckie, proszę o jasna odpowiedź.

• Autor wątku Autor wątku pilipo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pilipo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Już od kilku dni zbieram informacje, jednak nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi na pytanie: Czy przysługuje mi obywatelstwo Niemieckie ?

Sytuacja "rodzinna" wygląda tak:
- Prapradziad - urodzony na obecnym terytorium Niemiec
- Pradziad - urodzony w Polsce, podpisał volkslistę
- Babka - urodzona w 1941 na terenie Polski, potwierdzone obywatelstwo Niemieckie, mieszka w Niemczech.
- Ojciec - urodzony w 1962 w Gdyni, dziecko ślubne, potwierdzone obywatelstwo Niemieckie, mieszka w Polsce.
- Ja - urodzony 1987 w Gdańsku, dziecko ślubne.

Według mnie również TAK, jednak nie napisałem co budzi moje wątpliwości: Otóż Ojciec twierdzi iż jego obywatelstwo Niemieckie jest "klasy B, co ujmuje pewnych praw". Jednak nie znalazłem żadnych informacji o czymś takim, stąd moje pytanie.
Wracając do odpowiedzi twierdzącej: Czy (nieaktualny) Niemiecki paszport Ojca + wniosek o ustalenie obywatelstwa wystarczą, czy potrzebne by były jakieś dodatkowe dokumenty ?

a ten zolty papier Staatsangehörigkeit(obywatelstwo) masz od ojca...?bo to jest wazne....O klasie "B" niestety tez pierwszy raz slysze...a tak pozatym wyslalam Ci wiadomosc na Priwat..:)

Dowiedziałem się iż możliwe iż istnieje mój własny żółty papier, co jak mniemam pozwoliło by mi od razu złożyć wniosek o paszport ?

nie posiada pan polskiego paszportu? bo do ewentualnego otrzymania niemieckiego jeszcze dluga droga

Ostatnia edycja:
Paszport podałem tutaj bardziej jako przykład, nic innego mi do głowy nie przyszło.

to jak masz zolty papier to tylko wniosek o paszport...oczywiscie jak napewno masz Staatsangehörigkeit.........a co do tych literek czy cyferek A czy B to pewnie chodzi o vetriebenenausweis....jedni maja A drudzy B........;)

hallo

jak masz w rodzinie kogojs co ma niemieckie papiery albo sie na niemieckim terenie urodzil to nie bedziesz mial problemow do niemiec wyjechac

ja juz mieszkam 20 lat w niemczech moj dziadek ma niemiecke papiery bo mieszkam na niemieckim terenie w czas wolny i przesto niemialam problemow wyjechac do niemiec, , ja man polske i niemiecke obywatelstwo

basia

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, zdecydowanie były one bardziej pomocne niż urzędowe informacje :)
Jak już pisałem, muszę najpierw przekopać się przez wszystkie papiery, dopiero wtedy będę mógł dokładnie powiedzieć co mam, czego nie mam. Może w przyszły weekend znajdę czas...

Powrót