Obywatelstwo niemieckie.

• Autor wątku Autor wątku Roxy90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Roxy90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,
Mam pewne pytanie,ponieważ nie odnalazłem nigdzie podobnego tematu.
Chodzi o obywatelstwo niemieckie,od wielu lat pracuje w Niemczech,tym samym zameldowany jestem w mieszkaniu w którym mieszkam nieprzerwanie od tego czasu.
Co jakiś czas dostaje pismo o możliwości przyjęcia Niemieckiego obywatelstwa,z braku czasu nie mam mozliwosci zagłębienia sie w temacie.
Chcialbym się dowiedzieć czy z racji na wieloletni stały pobyt w Niemczech przysługuje mi prawo uzyskania obywatelstwa i na jakich warunkach mialoby to nastąpić?

musi zostać postawiony wniosek,
- należy udowodnić zdolność do ustnego porozumiewania się w języku niemieckim i zobowiązać się do przestrzegania niemieckiego porządku prawnego i społecznego
- okres pobytu na terenie Niemiec nie może być krótszy jak 8 lat i wykazać go należy posiadaniem prawnego tytułu pobytu na terenie Niemiec:
- posiadanie na terenie Niemiec mieszkania lub domu,
- należy utrzymywać się z pracy własnej lub małżonka i nie korzystać ze środków pomocy socjalnej (w przeciwnym razie traci się prawo do przyznania obywatelstwa niemieckiego, ale można spróbować postawić wniosek o Ermessenseinbürgerung na zasadzie wyjątkowego oszacowania przez urzęd korzyści i strat dla państwa niemieckiego),
- niekaralność i brak podejrzeń o popełnienie przestępstwa (drobne wykroczenia nie są brane pod uwagę),
- - obywatelstwa polskiego z powodu zasady wzajemności zrzekać się nie trzeba.

polacywniemczech.eu - Nadanie niemieckiego obywatelstwa (Einbürgerung)

koszt 255€

Einbürgerung
Sie haben einen Anspruch auf Einbürgerung, wenn folgende Voraussetzungen vorliegen:

unbefristetes Aufenthaltsrecht zum Zeitpunkt der Einbürgerung
bestandener Einbürgerungstest (Kenntnisse über die Rechts- und Gesellschaftsordnung sowie die Lebensverhältnisse in Deutschland)
seit acht Jahren gewöhnlicher und rechtmäßiger Aufenthalt in Deutschland (diese Frist kann nach erfolgreichem Besuch eines Integrationskurses auf sieben Jahre verkürzt werden, bei besonderen Integrationsleistungen sogar auf sechs Jahre)
eigenständige Sicherung des Lebensunterhalts (auch für unterhaltsberechtigte Familienangehörige) ohne Sozialhilfe und Arbeitslosengeld II
ausreichende Deutschkenntnisse
keine Verurteilung wegen einer Straftat
Bekenntnis zur freiheitlichen demokratischen Grundordnung des Grundgesetzes der Bundesrepublik Deutschland
grundsätzlich der Verlust beziehungsweise die Aufgabe der alten Staatsangehörigkeit (hier gibt es Ausnahmen je nach Herkunftsland, bitte sprechen Sie mit der Einbürgerungsbehörde).

http://www.bamf.de/DE/Einbuergerung/einbuergerung-node.html

Ostatnia edycja:
Dziękuję,w sumie wyczerpany temat,dowiedziałem się wszystkiego.

Chciałbym tylko jeszcze dopytać o to jak to wygląda po otrzymaniu obywatelstwa,wtedy na terenie danego kraju rozliczam się z wykonanej pracy,wybieram państwo w którym się rozliczam czy też jeszcze coś innego?

Mam jeszcze pytanie dotyczące "podatku Kościelnego" w Niemczech,bo ostatnio coś oszaleli ze ściąganiem miesięcznych haraczy a ja raczej rzadko do niego uczęszczam ostatnio jak nie wcale,jestem zobligowany do placenia majac obywatelstwo czy tez jest to kwestia osobista,zależna od wiary?

Roxy90 napisał:
,jestem zobligowany do placenia majac obywatelstwo czy tez jest to kwestia osobista,zależna od wiary?

co piaty Niemiec wypisał sie i nie płaci podatku :)

jestem nowa, mam nadzieję, ze ktoś mi pomoze, z gory przepraszam jeżeli źle trafiłam-proszę wybaczyć.
moja babcia ur 1929- została na ziemiach polskich, cała rodzina (dziadkowie, rodzice, siostry, bracia) zostali, ze tak napiszę "przepędzeni" mieszkaja w de, część jeszcze zyje, babcię moją "zostawila" siłą policja, babci zmieniali 3x imię itd, moja matka ur 1961 z tego co przeczytałam wyzej nie moze starac sie o pochodzenie, bo jej ojciec jest polakiem..a mama jest dzieckiem slubnym?

Powrót