Obywatelstwo po babce

• Autor wątku Autor wątku 13kat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

13kat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, mam nastepujace pytanie

Ostatnio dowiedzialem sie o mozliwosci przyjecia obywatelstwa niemieckiego po przodkach. Tzn ze mozna wystapic o to obywatelstwo jesli ma sie w przodkach Niemcow, i ze panstwo zzapewnia pomoc w nauce jezyka i moze zakwterownie na poczatek.
W moim przypadku jest tak - moja babcia (mama mojego taty) byla niemka. Ozenila sie z moim dziadkiem polakiem. Z tego zwiazku w roku 1952 urodzil sie moj tata. Na dzien dzisiejszy wiem, ze moj tata nie ma obywatelstwa niemieckiego, nie wiem czy to pod czas komuny mu je odebrali, nie wiem naprawde. Wiem ze jego mama byla niemka, i ze nadal jej rodzina mieszka w niemczech, z ktora my nie mamy za bardzo kontaktu.
I tera tak, czy mam szanse ubiegac sie o to obywtelstwo na podstawie tego ze moj babcia byla niemka?

Raczej mi się wydaje ze nie, a co do pomocy w edukacji to obowiązek edukacyjny jest do określonego wieku ( u nas 18 lat) i pewno po tym czasie już takie prawa nie przysługują

Kurcze, niedobrze ;) moze ktos cos wiecej wie na ten temat?

Chyba klucz tkwi w tym czy twoj tata urodzil się przed czy po ślubie, gdzieś o tym bylo na forum.

Tak, moj tata urodzil sie po slubie dziadkow. Dziadkowie poznali sie w Niemczech, po wojnie zamieszkali w Polsce. Moj tata urodzil sie z tego zwiazku w Polsce, we Wroclawiu w 1952. Przed wojna Wroclaw byl jednak niemiecki, moze ma to jakies znaczenie.

jesli dziadek nie podpisal DVL to prawdopodobnie nie ma szans

Nie ma zadnych obywatelstw po "babce" czy "dziadku". Obywatelstwo mozna odziedziczyc tylko po rodzicu.

A poniewaz, jak bylo juz wielokrotnie opisywane, przez rokiem 1975 dziecko (w tym przypadku twoj ojciecj) moglo dziedziczyc obywatelstwo tylko po ojcu, a nie po matce, to matka-Niemka nic nie nadaje, twoj ojciec musialby miec ojca-Niemca (a nie Polaka), a wiec obywatelstwa nigdy nie odziedziczyl a tym sam tym nigdy po nim

Powrót