obywatelstwo po ojcu

• Autor wątku Autor wątku kicia.30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kicia.30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!!!

Mam pytanie odnoszące się do powyższego tytułu,otóż mój dziadek czyli mojej mamy- tata służył w niemieckim wojsku, gdzie w wyniku tego stracił oko. Dziadek miał troje dzieci wszyscy mieszkali w Polsce i od strony jego syna dzieci dostali przed dwudziestoma latami pozwolenie na pobyt w Niemczech. Jakie ma więc moja mama( rocznik 1936 ) szanse na obywatelstwo niemieckie? i jakie dokumenty są jej potrzebne? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Hallo
Szanse na Niemieckie obywatelstwo jest 100%towe na podstawie metryk urodzenia od mamy i jej rodzicuw.Na tej podstawie moze zlozyc podanie o wystawienie niemieckiego paszportu w Warszawie(ambasada niemiecka).Mozna tesz dolaczyc ksiazke stanu cywilnego(Stammbuch)

Ostatnia edycja:
Po pierwsze najpierw trzeba zlozyc wniosek o wystawienie zaswiadczenia o posiadaniu obywatelstwa niemieckiego (Staatsangehörigkeitsausweis) i dopiero potem mozna skladac wniosek o paszport.

Po drugie wnioski sklada sie w najblizszym miejscowo konsulacie niemieckim a niekoniecznie w ambasadzie niemieckiej w Warszawie

Po trzecie 20 lat obowiazywaly inne przepisy, wiec jesli rodzenstwo wtedy dostalo, to fakt wcale nie znaczy na 100%, ze mama dostanie dzis, ale szanse sa.

Powrót