Obywatelstwo Polsko-Niemiecki, a służba wojskowa

• Autor wątku Autor wątku Pelo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pelo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Posiadam jak wiele Polaków obywatelstwo Niemieckie i z tego co się orientuję jestem Polakiem w Polsce, Niemcem w Niemczech a w pozostałych krajach na świecie mogę sobie wybierać przy wjeździe do danego kraju z jakim obywatelstwem będę się posługiwał, ponadto posiadam dwa różne nazwiska (zależnie od obywatelstwa). Ale to tylko miało przybliżyć mój przypadek....

Chodzi o służbę wojskową - w Polsce odbyłem komisję wojskową i dostałem kategorię A (zdolny do służby) jednak z racji że jestem studentem - wojsko się po mnie nie upomniało. Ostatnio studiuję w niemczech i zgłosiłem zameldowanie na terenie Niemiec - jako Niemiec, duże było moje zdziwienie gdy po 1 tyg przyszedł list z Bundeswehry iż mam się stawić na komisję.... zadzwoniłem na infolinię Bundeswehry i po 10 min rozmowy okazało się że rozmawiam z....Polakiem tzn. na terenie Niemiec jest Niemcem tyle że urodził się w Polsce i posiada takowe obywatelstwo. Wyjaśnił mi iż nie mam wyboru i muszę odbyć służbę wojskową lub ciwildienst. Nie mam innego wyboru. A ja NIE chcę odbywać rocznej służby wojskowej, więc się bardzo prędko (w ten sam dzień) wymeldowałem i od tego czasu cisza - raz tylko Policja była się pytać czy jeszcze tam mieszkam...

Czy jest jakaś możliwość uchylenia się od służby w Niemczech? Mam 22 lata. Bardzo zależy na zameldowaniu się w Niemczech.

Studenci, ktorzy zaliczyli przynajmniej 1/3 regulaminowego okresu studiow dostaja odroczenie na sluzbe wojskowa do skonczenia studiow. Do tego czasu w Niemczech i tak zawiesza obowiazek sluzby wojskowej, bo juz sa takie plany legislacyjne. Wiec idz na ta komisje, w Niemczech i tak jest obecnie wiecej poborowych niz potrzeba do wojska, wiec prawdopodobnie i tak cie nie wezma.

A samo wymeldowanie z Niemiec nic ci teraz nie da, bo mezczyzni - obywatele niemieccy, ktorzy zamieszkuja na terenie Niemiec po ukonczeniu 18 roku zycia, potrzebuja zewzolenia niemieckiego "WKU" na wyjazd za granice ponad 2 miesiace (w Polsce tez tak kiedys bylo)

Hmmm....

Czyli jak ukończyłem studia licencjackie w Polsce i jestem na 3 semestrze studiów w Niemczech to już mam 1/3 za sobą?

Obecnie mam mieszkanie ale jestem nie zameldowany - właśnie przez to wojsko, ale zaufam Ci i pójdę się w przyszłym tygodniu zameldować - będą relacjonował na bierząco jak co z tym wojskiem będzie;]

Dzięki za pomoc

Wg aktualnych przepisow do wojska powolywani sa poborowi generalnie do ukonczenia 23 roku zycia. Ty masz 22 lata. Moze zostaw to wymeldowanie do konca roku, zamelduj sie na nowo w styczniu. Zanim dostaniesz wezwanie na komisje poborowa tez minie troche czasu, moze bedziesz mial juz wtedy te 23 lata i i tak cie wezma.

Piszesz, ze jestes na 3 semestrze. Kazdy kierunek studiow ma tzw. Regelstudienzeit, to znaczy standardowy czas trwania calych studiow, to jest z reguly 8-9 semesterow, wiec jak skonczysz 3 semestr, to bedziesz mial na pewno wiecej niz 1/3 studiow za soba

Wybaczcie ze odswiezam temat, ale potrzebuje informacji. Mieszkam w niemczech, a jestem zameldowany w Polsce i w Niemczech. Czy dostane wezwanie na komisje wojskowa? gdy sie odmelduje z Polski tez dostane wezwanie? Mam Polski dowod i paszport na polski adres, rozumiem, ze gdy sie wymelduje z Polski to straca one waznosc?

Powrót