Obywatelstwo USA

• Autor wątku Autor wątku Bambo33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bambo33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Mam pytanie odnośnie posiadania obywatelstwa w USA. Mój ojciec mieszka w USA i niedługo ma mieć obywatelstwo USA. On jest obywatelem Egiptu, ja jestem obywatelem Polski. Czy jak on zdobędzie obywatelstwo stanów to i ja będę mógł je mieć?

A ile masz lat? Jeżeli poniżej 18-stu to Twój ojciec ma prawo zabrać Cię do Stanów Zjednoczonych, natomiast, jeżeli powyżej, działasz już we własnym imieniu.

19. I jeśli on zdobędzie obywatelstwo USA to mi ono w żaden sposób nie przysługuje?

Nie. Jesteś już pełnoletnim obywatelem Rzeczpospolitej i zgodnie z umową międzynarodową (RP-USA) możesz się ubiegać o nią sam, osobiście. Twój ojciec, może, co najwyżej, dać Ci poświadczenie, że będziesz miał się z czego utrzymać i, że on Cię zaprosił do USA (wiza turystyczna).

tato może złożyć wniosek o sponsorowanie syna. Ta kategoria rodzice sponsorzy ciągnie się długo. Jeżeli wszystko odbędzie się pomyślnie syn otrzymuje zieloną kartę dopiero po upływie 5 lat może składać wniosek o obywatelstwo USA
Pozdrawiam

Dokladnie , Ojciec musi rozpoczac proces sponsorowania Syna poprzez zlozenie odpowiednich , oplaconych aplikacji w Ambasadzie Usa w Polsce , w celu otrzymania green card , proces trwa dlugo , po uplywie 5 lat mozesz Ty sam zlozyc wniosek o obywatelstwo USA juz na terenie Stanow Zjednoczonych , nastepnie zdac egzamin i odebrac amerykanski paszport

ps. prywatna porada osoby mieszkajacej w Usa , starajacej sie o obywatelstwo Usa

Witam:) z chłopakiem chcemy wyjechac do USA,do Jego rodziny.Moja prababka jest ze stanow.czy moge ubiegac sie o obywatelstwo? jesli je otrzymam,to czy biorac slub z chlopakiem on tez automatucznie dostanie obywatelstwo? czy lepiej bedzie poprostu ubiegac sie o wizę? z gory dziekuje za pomoc;)

Witam:) z chłopakiem chcemy wyjechac do USA,do Jego rodziny./do pracy/Moja prababka jest ze stanow.czy moge ubiegac sie o obywatelstwo? jesli je otrzymam,to czy biorac slub z chlopakiem on tez automatucznie dostanie obywatelstwo? czy lepiej bedzie poprostu ubiegac sie o wizę? z gory dziekuje za pomoc;)

A czy prababka żyje? Jeśli rodzina zapewni rząd (ambasadę), że jest w stanie pomóc Wam w utrzymaniu macie dużo większe szanse. Jeśli Ty otrzymasz obywatelstwo, i odrazu weźmiecie ślub, będzie to zbyt podejrzane.... takie jest moje zdanie.

Bambo33 napisał:
Witam.
Mam pytanie odnośnie posiadania obywatelstwa w USA. Mój ojciec mieszka w USA i niedługo ma mieć obywatelstwo USA. On jest obywatelem Egiptu, ja jestem obywatelem Polski. Czy jak on zdobędzie obywatelstwo stanów to i ja będę mógł je mieć?
Ojciec moze zlozyc wniosek o polaczenie rodziny (syna) na miejscu (USA) nawet majac jeszcze "Green Card" chociaz zalecam poczekac na obywatelstwo.
Syn moze byc w kazdym wieku. I nie trwa to 5 lat (chociaz moze) lecz przewaznie do roku.
Kto zna angielski moze przecztac tutaj:
USCIS - Children

Ostatnia edycja:
Powrót