Obywatelstwo - ustalam czy dziadek je miał

• Autor wątku Autor wątku karolineinrio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolineinrio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam!
Ostatnio staram się dokopać do dokumentów aby dowiedzieć się czy mój dziadek miał niemieckie obywastelstwo ze swoich rodziców.

Próbuję to ustalić zarówno dla siebie jak i swojego taty , ponieważ o ile dla mnie ubieganie się o obywatelstwo z pradziadków może już nie być możliwe, mój tata mógłby spróbować jako swoich dziadków. Tata urodził się w 1962 więc z tego co się orientuję nie może się ubiegać ze strony matki? Trochę nam przepisy robią na złość, bo cała jego rodzina od strony matki to Niemcy na co mamy mnóstwo dokumentacji, a ze stroną ojca już nie ma tak oczywistej sytuacji. Matka mojego taty posiadała obywatelstwo, urodziła się w Bochum, jej cała rodzina wraz z rodzicami również się tam urodziła , zamieszkiwała i pracowała na co tez są dokumenty.

Ja z kolei urodziłam się po 1975 więc analizuję stronę mojego ojca i dziadka wstecz żeby sprawdzić czy jest szansa na niemieckie obywatelstwo.
Czy moi pradziadkowie (rodzice dziadka od strony ojca) urodzeni pod zaborem niemieckim otrzymali automatycznie niemieckie obywatelstwo z samego faktu urodzenia? Urodzili się oni na terenach woj. kujawsko-pomorskiego , posiadam ich akta urodzenia w języku niemieckim z niemieckimi pieczęciami oraz księgi rodzinne. Urodzili się oni: pradziadek - 1882r, babcia 1891r. Staram się to ustalić ponieważ próbuję sprawdzić czy mój dziadek (ich syn) miał niemieckie obywatelstwo.
Mój dziadek urodził się już za wyzwolenia , jego akt urodzenia jest w języku polskim. Wziął ślub z babcią posiadającą obywatelstwo niemieckie urodzoną w Bochum. Wiem też , że cała rodzina (pradziadkowie i dziadkowie) podpisali volkslistę kat III. Dziadek dodatkowo jeszcze służył w Wermachcie.

Czy ktoś lepiej zorientowany niż ja mógłby podpowiedzieć mi jakim w tej sytuacji najlepiej iść tropem i czy z danych które już posiadamy wynika cokolwiek pomocnego? Z gory dziękuję.

karolineinrio napisał:
Czy moi pradziadkowie (rodzice dziadka od strony ojca) urodzeni pod zaborem niemieckim otrzymali automatycznie niemieckie obywatelstwo z samego faktu urodzenia?
nie bo samo urodzenie nie świadczyło o tym, ważne jest gdzie oni mieszkali przed wojną z granic państwa z 37r. Piszesz, że twoj pradziadek i dziadek dostali DVL III i w zasadzie kończy sprawę, bo wniosek na 90% zostanie odrzucony, chyba, że udowodnisz przynależność do narodu niemieckiego twoich przodków. Co jest w zasadzie niemożliwe obecnie. Służba w Wermahcie tutaj nic nie oznacza (dostali III żeby można było ich do wojska wziąć).

Powrót