Obywatelstwo zalatwiane przez Ausländerbehörde

• Autor wątku Autor wątku wiemtopowiem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiemtopowiem

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
dzien dobry,

Chcialem przez Ausländerbehörde zalatwic obywatelstwo niemieckie dla mamy emerytki co jak wiemy szybciej dziala ale zaskoczyla mnie pani z urzedu (choc byc moze to normalne) wymogiem o dochodach czyli dokladnie zaswiadczenia o otrzymywaniu renty przez moja mame.
Mama w sumie sie dobrze przygotowala i posiada takowe ale nie wiem czy bedzie wystarczajace poniewaz nie ma na tyle duzych dochodow aby sama sie utrzymac w niemczech choc zameldowana jest u mnie i kosztow mieszkania nie musi pokrywac (chodzi o te 300 iles tam euro minimum a tylu nie ma w przeliczeniu na euro) wiec w sumie pytanie brzmi czy po prostu oni chca sprawdzic czy moze sie tu utrzymac ?
i drugie pytanie czy jesli tak to czy jest mozliwosc ze to ja zapewnie jej utrzymanie z moich dochodow jakims tam zaswiadczem?
dziekuje za wszelaka pomoc

O jakie "obywatelstwo" tu chodzi? Przez tzw. pochodzenie czy przez naturalizacje ("Einbürgerung")?

Przede wszystkim dzieki za zainteresowanie
a chodzi o najzwyklejszy Staatsangehörigkeitausweis po przez urodzenie ktore ja jako syn juz od dawna posiadam a mama powinna je miec po prostu po dziadku.(tylko sama oficjalnie o to sie nie starala do tej pory co w sumie jest smieszne a teraz jej sie zachcialo):)
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Potwierdzenie obywatelstwa na zasadzie dziedziczenia po ojcu nie wymaga zaswiadczenia o dochodach

tez tak myslalem ale pani zdecydowanie tego chce mnie tam nawet nie wpusci znaczy terminu nie zrobi a mama musi sie zameldowac (co jest oczywiste )i.....
wlasnie chce papierek o dochodach.
Co naprawde mnie zaskoczylo i dzwonilem po innych tego typu urzedach w innych miastach i tam tylko meldunku chca i nic o dochodach nie wspominaja.
Wiec niewiem czy pani sie jakies paragrafy pomylily czy jednak moze tego zadac i naprawde nie wiem o co chodzi ....A wiem, ze wie ze chodzi o normalne obywatelstwo przez urodzenie
pozdrawiam

Przeslij wniosek poczta i nie zwracaj uwagi na fanaberie tej urzedniczki, bo jak zlozysz poczta, to nie wyobrazam sobie, zeby pisemnie wezwala mame do skladania oswiadczen majatkowych.
Ale oczywiscie potrzebne jest zameldowanie. Ja przypuszczam, ze skoro to byla Ausländerbehörde, to oni chca od mamy potwierdzenie, ze w ramach zameldowania, gdy na razie traktowana jest jako obywatelka polska, jest w stanie sie utrzymac o wlasnych srodkach w NIemczech, a to jest akurat zgodne z prawem

Wielkie dzieki za pomysl z poczta bo sam na to bym chyba nie wpadl :)
tylko nie wiem czy wysylac wszystkie dokumenty w orignale czy tylko w kopiach bo podejrzewam ze wszystko bedzie chciec w orginalach

Tez mi sie wydaje ze jest to w celach sprawdzenia czy jest sie w stanie utrzymac
ale czy jest tez jeszcze mozliwosc ze to ja jako syn zapewnie jej utrzymanie bo ogolnie chyba moge....pytam tak z ciekawosci bo w zasadzie nie byla ta pani ogolnie za mila wiec lepiej skorzystac poczty :)
pozdrawiam

Powrót