Obywatelstwo

• Autor wątku Autor wątku naneth
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

naneth

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Chciałabym usyskać poradę, czy mogę wystąpić o obywatelstwo niemieckie po ojcu, który urodził się w Polsce a swoje obywatelstwo niemieckie zdobył po swoich dziadkach (czyli moich pradziadkach). Pradziadek służył w Wermachcie i miał niemiecki Ausweis. Mój ojciec mieszkał w Niemczech od jakiegoś 1978 roku, miał niemiecki paszport i dowód. Obywatelstwa polskiego się zrzekł. Mieszkał tam połowe swojego życia. Chwilowo też tam mieszkałam i krótki czas chodziłam do szkoły, ale rodzice się rozeszli i wróciłam z matka do Polski. Ojciec w 2009 roku zmarł na terenie Niemiec.
Czy w takim przypadku można starać się o obywatelstwo po ojcu bądz pradziadkach?

Po "pradziadkach" nie ma obywaelstwa. Obywatelstwo dziedziczy sie tylko po rodzicu. Ale Twoje dane sa niewystarczajace, bo przepisy niemieckie w tamtym okresie byly skomplikowane i rozroznialy miedzy statusem "przesiedlenca" i statusem "obywatela". Jesli ojciec mial tylko status "przesiedlenca" a wy dobrowolnie wrociliscie do kraju "wysiedlenia" (=Polski), to straciliscie ten status bezpowrotnie. Jesli mial pelne obywatelstwo, to mozesz sie starac, w najblizszym konsulacie niemieckim przestawiajac akty USC ojca i twoje

Dziękuję za odpowiedz. Proszę tylko o poradę w jaki sposób mogę sprawdzić czy ojciec miał status przesiedleńca czy obywatela Niemiec?

Najprosciej w dokumentach ojca, jako przesiedleniec musial sie rejestrowac w jakims obozie dla przesiedlencow (z reguly Friedland) i miec papier o nazwie "Registrierschein" gdzie jest rubryka "obywatelstwo" i rubryka "Niemiec przez przyjecie (jako przesiedleniec) na terenie Niemiec".
Skoro z nim wyjechalas pierwotnie, to chyba wiesz, czy on albo wy wszyscy byliscie przez pierwsze dni w jakims obozie

Niestety tego nie wiem jak bylo na poczatku, bo od razu razem nie wyjechalismy i mialam wtedy z 6 lat i tego nie pamietam.
Natomiast juz tez kiedys skladalam wniosek o obywatelstwo jakies 15 late temu i dzis to odszukalam. Ostatnia odpowiedz jaka dostalam to bylo, ze ojciec otrzymał obywatelstwo przez oświadczenie jego matki. Ze prawdo podobnie byl polakiem i ze mam to wyjasnic. Bardzo ciekawe. To brzmi jakby wygral obywatelstwo na loterii :)

Powrót