OC - czy kilkugodzinna przerwa w ciągłości jest dopuszczalna?

• Autor wątku Autor wątku takijaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

takijaa

Użytkownik
Odpowiedzi
74
Nabyłem samochód w dniu 20 kwietnia 2021 z OC niemal na cały rok.

30 kwietnia kupiłem "swoją" polisę OC/AC w innym TU.

1 maja wypowiedziałem OC, które było wraz samochodem (jednak na stronie ubezpieczyciela było pytanie od kiedy mam inną polisę jeśli mam i podałem, że od 30 kwietnia, formularz przyjmował tylko datę, bez godzin).

Ubezpieczyciel odpisał mailem, że polisa została wypowiedziana z dniem 29 kwietnia.

Mam wątpliwość czy nie dojdzie w takiej sytuacji do braku ciągłości - "moja" polisa ma wpisaną godzinę rozpoczęcia ochrony - 16:15 i wg mnie w takiej sytuacji samochód byłby nieubezpieczony od 00:00 do 16:14. Chyba, że godzina na polisie odnosi się tylko do AC a OC jest od północy?

Czy ktoś może potwierdzić? Specjalnie czekałem ten jeden dzień z wypowiedzeniem mając na uwadze Art. 31 pkt 1 Ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, UFG i PBUK i wg mnie polisa powinna zostać rozwiązania z dniem jej wypowiedzenia czyli 1 maja (jeden dzień zakładki).

Ostatnia edycja:
Polisa zbywcy nie ulega automatycznemu przedłużeniu, więc nie ma potrzeby jej wypowiadać na koniec okresu ubezpieczenia.

Co do godzin, o ile dobrze pamiętam ubezpieczenie OC zawsze kończy się o północy i zaczyna o północy, właśnie, żeby uniknąć takich sytuacji.

Co innego AC, która istotnie zaczyna się w momencie podpisania umowy.

Bartosh16 napisał:
Polisa zbywcy nie ulega automatycznemu przedłużeniu, więc nie ma potrzeby jej wypowiadać na koniec okresu ubezpieczenia.

To wiem ale zależało mi na AC a to mało kto oferuje bez OC w pakiecie.

Bartosh16 napisał:
Co do godzin, o ile dobrze pamiętam ubezpieczenie OC zawsze kończy się o północy i zaczyna o północy, właśnie, żeby uniknąć takich sytuacji.

Czy znasz podstawę prawną?

-
takijaa napisał:
1 maja wypowiedziałem OC, które było wraz samochodem (jednak na stronie ubezpieczyciela było pytanie od kiedy mam inną polisę jeśli mam i podałem, że od 30 kwietnia, formularz przyjmował tylko datę, bez godzin).

Ubezpieczyciel odpisał mailem, że polisa została wypowiedziana z dniem 29 kwietnia.
Zacznij od wyjaśnienia, dlaczego w sytuacji wypowiedzenia 01-05 przyjęto wypowiedzienie z datą 29-04

Shocked napisał:
-
Zacznij od wyjaśnienia, dlaczego w sytuacji wypowiedzenia 01-05 przyjęto wypowiedzienie z datą 29-04

Wyjaśnię to, zapewne nie bez przyczyny w formularzu online wypowiedzenia pytali o datę od kiedy obowiązuje "moje" ubezpieczenie.

Z ciekawości, ten ubezpieczyciel to AXA/Uniqa? Jeśli tak, to na podstawie danych, które wprowadziłeś, ochrona trwała do 23:59 dnia 29.04.

BohdanW napisał:
Z ciekawości, ten ubezpieczyciel to AXA/Uniqa? Jeśli tak, to na podstawie danych, które wprowadziłeś, ochrona trwała do 23:59 dnia 29.04.

Tak, AXA (Uniqa)

BohdanW napisał:

Możesz rozwinąć myśl?

Taką mają politykę, na oświadczenie ubezpieczonego przyjmują wypowiedzenie z datą startu ochrony w innym towarzystwie.

BohdanW napisał:
Taką mają politykę, na oświadczenie ubezpieczonego przyjmują wypowiedzenie z datą startu ochrony w innym towarzystwie.

A wiesz jaka jest data startu OC? Od północy danego dnia czy od wskazanej godziny? No i jest paragraf, który wskazałem - Axa nie powinna stawiać swoich regulacji ponad ustawę. Wyjaśnię to z nimi, czy myślicie, że warto zapytać UFG o tą sytuację?

BohdanW napisał:
Ich polityka o tyle jest istotna, o ile zgodna z prawem.
W przeciwnym razie to pobożne życzenia.

Zobacz kiedy zakupiono polisę OC

Ad.1 - data startu jest od godziny, jeśli ubezpieczasz się z datą bieżącą.
Ad.2 - Zgodnie z ustawą masz oczywiście rację, dlatego wyjaśniaj bezpośrednio w towarzystwie. Wątpię, żeby robili problemy. @Shocked, swoją drogą zakładam, że jeśli zdecydowali się na taki ruch, to dysponują jakąś opinią prawną, która ich kryje.

Skoro wg TU polisa wygasa z chwilą objęcia ochroną przez nową polisę, dlaczego wygasa w dniu poprzednim?
Nie dość, że TU sobie interpretuje przepis w sposób dość karkołomny, to jeszcze sami depczą swoje dziwne zasady.

Może nieprecyzyjnie napisałem,ochrona trwała do 23:59:59. Od 00:00:00 dnia następnego ochrony nie było.
Może poczekajmy, aż autor wklei ich odpowiedź?

od 23:59:59 dnia X do godz. 00:00:00 dnia następnego jest jeszcze pewien czas.
Na jakiej podstawie TU zwalnia się z odpowiedzialności za ten przedział czasowy?
Na jakiej podstawie TU zwalnia się z odpowiedzialności z czasem przed zawarciem kolejnej polisy?

Czekam na odpowiedź z Uniqa. Dzwoniłem na infolinię UFG i tam powiedziano mi, że jak nie będzie przerwy 24h i więcej to nie powinno nic się stać ale znowu: nie powinno i bez podstawy prawnej.

Nie szukaj podstaw do "nie będzie problemów"
Niech UFG wskaże podstawę do ukarania.
Zawarłeś nową polisę, poinformowałeś TU o wypowiedzeniu. Dochowałeś terminów i nic nie ukryłeś.

Jak UFG naliczy Ci karę, poinformuj, że to dotychczasowe TU ma bałągan i niestarannie prowadzi interes bo Ty zrobiłeś wszystko w terminach.

Powrót