OC GENERALI

• Autor wątku Autor wątku huda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

huda

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam..
Mam pytanko zwiazane z odszkodowaniem z oc sprawcy(GENERALI). Ubezpieczenie sprawcy kolizji wycenilo szkode na 1800zl(z czego w objasnieniach napisali cena = 1800 = -50%)Nie wiem dlaczego chca wyplacic -50% a nie 100%. Inna firma (warsztat) wycenila mi szkode na 4100zl w systemie audatex, czyli ponad dwa razy wiecej. Czy moge sie ubiegac o wyplacenie gotowki wiekszej niz 1800zl bez przedstawiania im faktur za naprawe? nie chce brac opcji bezgotowkowej. prosze o pomoc.

Możesz się ubiegać, te -50% to zapewne tzw. amortyzacja za zużycie części, kwot az sufitu potrącana całkowicie bezprawnie przez wszystkie TU. Praktycznie nie sposób z tym walczyć bez sądu. Wycena niezależnego rzeczoznawcy ma duże znaczenie, ale tylko w przypadku procesu, TU w ogóle nie zwracają na to uwagi.

no to fajnie ze potracaja mi az 50% za amortyzacje. Auto ma dopiero 3 lata wiec watpie ze czesci zuzyly sie w 50%. Normalnie tylko w Polsce mozliwe... :x

ewentualnie te 50% to może byc tzw. przyczynienie.
Ale to już powinno wynikać z decyzji generali i uzasadnienia.

[cytat="hexa"]ewentualnie te 50% to może byc tzw. przyczynienie.
Ale to już powinno wynikać z decyzji generali i uzasadnienia.[/cytat]

50% to może przy współwinie w równym stopniu :?: ,czym innym jest przyczynienie się do zdarzenia, które spowodował innym kierujący i nie można raczej drugiego kierującego karać tak jak sprawcę.

Powrót