OC komunikacyjne-kolizja pożyczonym samochodem

• Autor wątku Autor wątku adiks
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adiks

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Wyczytałem w prasie w Głosie Wielkopolskim,że jeżeli uczestniczę w kolizji (pojazd nie jest moją własnością,pożyczony)i nie jestem sprawcą tego zdarzenia to właściciel nie dostanie odszkodowania na pojazd z polisy OC sprawcy kolizji.Słyszał ktoś może coś na ten temat,bo ja pierwszy raz.Obiło mi się o uszy jak sąsiad ubezpieczał samochód to dopłacił (tzw doubezpieczenie) za to,że pojazd będzie również użytkował syn.Może faktycznie tak jest ?

Ja pierwszy raz o tym słyszę i nie sądzę, że to ma jakiekolwiek znaczenie ze względu na prawo do odszkodowania. Jeżeli już co, to miałoby to znaczenie tylko w przypadku odszkodowania z polisy AC (jeżeli szkodę przykładowo spowodowałaby osoba pon. 25 roku życia, a ubezpieczający nie opłacił dod. składki - zgodnie z OWU).

W przypadku OC, jeżeli kierowca miał prawo jazdy i nie był np. pod wpływem alkoholu (co i tak nie koniecznie mogłoby mieć wpływ na szkodę), nie ma żadnego znaczenia.

p.s. daj link to tego artykułu, jestem bardzo ciekaw co tam wypisali :)

Może coś pokręcił, bo za użytkowanie pojazdu przez osobę poniżej 25 roku życia jest zwyżka za składkę (nie wszystkie TU tak mają).

No to cytuję fragment tego artykułu z prasy,konkretnie Głos Wielkopolski z 18.01.2008
"Nie dostaniesz odszkodowania
z polisy OC:
a jeżeli pożyczyłeś komuś samochód,
a za przewożony w samochodzie
ładunek,
a za przewożone w samochodzie
przedmioty wartościowe,
a za zanieczyszczenie środowiska.
a jeżeli uciekniesz z miejsca
wypadku,
a jeżeli jechałeś po pijanemu,
a jeżeli jechałeś bez prawa jazdy,