OC - Kupno Samochodu

• Autor wątku Autor wątku muf123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

muf123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Na starcie witam wszystkich znawców prawa - możliwie zwięźle opiszę sytuację i będę bardzo wdzięczny za zgodną z kodeksem karnym odpowiedź. Kolega odkupił auto, właściciel zwlekał z zapłatą za OC ponad 2 tygodnie, co według przepisów ze stycznia tego roku podlega karze ponad 6 tys. złotych. Jeśli teraz odkupił bym od kolegi auto i zapłacił OC - karze podlega poprzedni właściciel auta (hipotetycznie mój kolega) czy właściciel od którego to on odkupił auto? Co jeśli kolegę nie stać na zapłatę OC i dlatego chce to auto sprzedać mi, na kogo w świetle prawa przypada niezapłacone OC? Pozdrawiam.​

Ostatnia edycja:
Karze podlega ten w którego auto było posiadaniu w momencie braku OC. Podaj daty kiedy kolega kupił i od kiedy nie ma oc.

Kolega kupił auto tydzień temu tj. ok. 13 lipca. Poprzedni właściciel spóźnił się z opłatą około miesiąc. Auto jestem w stanie odkupić od niego dosłownie od zaraz, tylko teraz tak - czy mój kolega zobowiązany jest wykupić OC w momencie sprzedaży auta? I czy jeśli tego nie zrobi kara za tę opłatę przysługuje jemu czy poprzedniemu właścicielowi czy może obydwoje poprzedni właściciele zostaną zobowiązani do zapłacenia kary za niewykupione OC? Pozdrawiam :)

"Poprzedni właściciel" jak go nazywasz spóźnił się z opłaceniem kolejnej raty OC, czy spóźnił się z zawarciem nowej umowy OC (czyli pojawiła się przerwa w ciągłości polis OC)?

To jest to oc czy nie ma? Bo nie wynika to z twojego postu.

Kelso napisał:
"Poprzedni właściciel" jak go nazywasz spóźnił się z opłaceniem kolejnej raty OC, czy spóźnił się z zawarciem nowej umowy OC (czyli pojawiła się przerwa w ciągłości polis OC)?

Pojawiła się przerwa w ciągłości polis OC, nie znam jej przyczyny.

karolla0905 napisał:
To jest to oc czy nie ma? Bo nie wynika to z twojego postu.
Nie ma wciąż - w przypadku właściciela, który sprzedał auto, kolegę również nie stać na dodatkowy wydatek 1000zł, ale ostatecznie mogę mu pożyczyć te pieniądze, żeby nikt go nie obciążył dużą karą pieniężną 6tys. zł. Dowiaduje się tego dla kolegi. Chodzi o to czy przy sprzedaży auta, gdy auto nie ma ważnego OC - czy musi on je dodatkowo wykupić czy mogę je od niego odkupić bez OC i kolega nie zapłaci kary.

Z góry przepraszam wszystkich użytkowników urządzeń mobilnych za skalowanie mojego rozpoczynającego temat posta, chciałem to idealnie wyprofilować, by wygodniej się to Państwu czytało, niestety nie mogę już tego edytować.

Jeśli kupisz auto od kolegi bez ważnego OC to w dniu zakupu masz obowiązek zawrzeć nową umowę . Zawierając umowę zobowiązany jesteś przedstawić ubezpieczycielowi umowę kupna auta a co za tym idzie z automatu wkopiesz kolegę. raczej wypłynie to prędzej czy później. Reasumując- to ,że odkupisz auto i zawrzesz nową umowę OC nie uchroni kolegi przed karą. Umowy OC nie możesz zawrzeć do tyłu - będzie obowiązywała od dnia w którym podpiszesz umowę a nie od dnia jaki wskażesz .

Powrót