OC osoba prywatna a OC taksówka osobowa kolizja

• Autor wątku Autor wątku nethome
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nethome

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam

Mam pytanie do Państwa otóż starsza osoba jezdządza na taksówce posiadała ubezpieczenie OC i NNW na osobe prywatną jednak z niedopatrzenia nie zauważyła że na nowej polisie nie ma dopisku taksówka osobowa w tym czasie doszło do stłuczki jak teraz do takiej sytuacji podchodzi ubezpieczyciel (PZU) czy odszkodowanie dla osoby poszkodowanej bedzie pokryte z ubezpieczenia ?

Pozdrawiam i liczę na pomoc

Nie będzie.
Z owu "§ 9 2. Z odpowiedzialności PZU SA wyłączone są następstwa wypadków ubezpieczeniowych, jeżeli te wypadki powstały w odniesieniu do kierowcy i pasażerów:
9) podczas jazdy taksówką osobową lub pojazdem przeznaczonym do zarobkowego przewozu osób, chyba że ryzyko to zostało objęte ubezpieczeniem"

Dla pasażera ewentualnie może być wypłata z oc taksówki.

Akrobatka napisał:
Nie będzie.
Z owu "§ 9 2. Z odpowiedzialności PZU SA wyłączone są następstwa wypadków ubezpieczeniowych, jeżeli te wypadki powstały w odniesieniu do kierowcy i pasażerów:
9) podczas jazdy taksówką osobową lub pojazdem przeznaczonym do zarobkowego przewozu osób, chyba że ryzyko to zostało objęte ubezpieczeniem"

Dla pasażera ewentualnie może być wypłata z oc taksówki.

Czyli za naprawę samochodu zapłaci ta starsza osoba ?
Jedynie w tym przypadku NNW obowiązywało tak ?

Dziekuję za szybką informację :-)

Jakiego samochodu? Jaką naprawę?
Nie napisałeś, kto był sprawcą, więc myślałam, że chodzi o dodatkowe świadczenie z NNW.
Pytałeś o ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków kierowcy i pasażerów, które jest ubezpieczeniem ludzi od wypadków, dotyczącym m.in ruchu auta, którym jadą.
EDIT.
Z ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej zawsze będzie wypłata, jesli umowa jest zawarta, nawet jeśli powinna być zwyżka składki za ryzyko.
Czy jest wyższa składka za taksówkę, tego nie pamiętam, ale mogę sprawdzić.
EDIT2
Sprawdziłam.
Będzie dopłata w oc.

Ostatnia edycja:
Akrobatka napisał:
Jakiego samochodu? Jaką naprawę?
Nie napisałeś, kto był sprawcą, więc myślałam, że chodzi o dodatkowe świadczenie z NNW.
Pytałeś o ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków kierowcy i pasażerów, które jest ubezpieczeniem ludzi od wypadków, dotyczącym m.in ruchu auta, którym jadą.
EDIT.
Z ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej zawsze będzie wypłata, jesli umowa jest zawarta, nawet jeśli powinna być zwyżka składki za ryzyko.
Czy jest wyższa składka za taksówkę, tego nie pamiętam, ale mogę sprawdzić.

Doszło do kolizji dwoch samochodów gdzie sprawcą był kierowca taksówki osobowej w której był pasażer. Nikomu nic sie nie stało bo to była stłuczka. Jednak okazało się tak jak pisałem wyżej że OC na taksówkę było wykupione jak na samochód prywatny (niedopatrzenie tej starszej osoby) i teraz chciałem sie dowiedzieć kto pokryje ewentualne odszkodowanie za naprawę powstałych uszkodzen w samochodzie osoby poszkodowanej czy ubezpieczyciel czy cały koszt spadnie na tą starszą osobę ?
Oraz chciałem wiedziec czy w przypadku jakichkolwiek roszczeń ze strony pasażera rożnie to bywa NNW w tym przypadku obowiązywało ?

Akrobatka napisał:
EDIT2
Sprawdziłam.
Będzie dopłata w oc.

Naprwadę wystarczy pokryć rożnicę w składce OC i polisa będzie uznana i ta starsza osoba nie będzie musiała pokrywać kosztów wszelkich odszkodowań ?

Jest to dla mnie ważne bo w zasadzie taki przypadek zdazył się po raz piwerwszu od 30lat ubezpieczania w PZU niestety wiek daje o sobie znać a pewnie ta osoba nie poradziłaby sobie z takim cięzarem finansowym bo w zasadzie jazda na taksówce raczej była w celach typowo 30-letnich przyzwyczajeń niż zarobkowych i miał być to już ostatni rok pracy.

NNW już wiesz, że nie zadziała. Tyle, że roszczenia pasażera mozna pokryć również z oc sprawcy.
OC pokryje szkody poszkodowanych na pewno, nie musisz się martwić.
Tyle, ze przy zgłoszeniu PZU dopatrzyć się może niedopłaty składki i wystosuje pismo z dopłatą. Nic więcej sprawcy nie grozi.

Akrobatka napisał:
NNW już wiesz, że nie zadziała. Tyle, że roszczenia pasażera mozna pokryć również z oc sprawcy.
OC pokryje szkody poszkodowanych na pewno, nie musisz się martwić.
Tyle, ze przy zgłoszeniu PZU dopatrzyć się może niedopłaty składki i wystosuje pismo z dopłatą. Nic więcej sprawcy nie grozi.

Dziekuję jest Pani Cudowna !!!!!! :-*
Mam nadzieje że pasażerka będzie uczciwa i nie będzie wykorzystywac sytuacji.

A warto teraz jechać do ubezpieczeli i dopłacić rożnicę ?

Ostatnia edycja:
Jeśli chcecie mieć spokój ducha (dla własnego komfortu tylko), to dopłaćcie teraz, ale ubezpieczyciel i tak się raczej upomni o swoje, jeśli likwidator się dopatrzy.
Albo i się nie dopatrzy, więc ja bym się tam nie wychylała z dopłatą ;)

Poza tym zgłoszenia z jednej stłuczki są traktowane jako 1 szkoda. Czy się zgłosi jeden poszkodowany, czy dziesięciu, to naprawdę nie ma znaczenia.

Akrobatka napisał:
Jeśli chcecie mieć spokój ducha (dla własnego komfortu tylko), to dopłaćcie teraz, ale ubezpieczyciel i tak się raczej upomni o swoje, jeśli likwidator się dopatrzy.

Skoro dopłacę to o co ma się upomnieć ubezpieczyciel :rolleyes: ?

o nic.
Miałam na myśli raczej to, że może się nie dopatrzyć;)

Rozumiem ;-) raczej marne szanse przeciez była władza zdjęcia i zarys/opis całego zdarzenia itp chyba ktoś to czyta :-)

Jestem niezmiernie wdzięczny za pomoc :-)

Powrót