OC sprawcy auto zastępcze i nowa szkoda wewnętrzna

• Autor wątku Autor wątku 19player91@wp.pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

19player91@wp.pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam wszystkich na wstępie opisze sytuację:
-Dnia 13 Maja miała miejsce kolizja
-Dnia 14 Maja została zgłoszona kolizja do OC sprawcy (link4)
-Dnia 20 Maja umówiona wizyta rzeczoznawcy a także odkryłem szkodę wewnętrzną ( rzeczoznawca zrobił oględziny zewnętrznego uszkodzenia a wewnętrzne kazał zrobić fotografię mechanikowi i przesłać rzeczoznawcy na maila)
-Dnia 24 Maja dostałem wycenę ale nie uwzględnili zniszczenia wewnątrz.
-Dnia 25 Maja zlecili drugie oględziny auta na podnośniku u mechanika aby było widać zniszczenie wewnątrz.
-Dnia 26 Maja mechanik, rzeczoznawca i ja oglądaliśmy zniszczenie wewnętrzne mechanik omówił jak to się stało przez zaistniałą kolizję rzeczoznawca zrobił zdjęcia.
-Link4 odmówił mi auta zastępczego bo! i tu się zaczyna:
Najpierw przedłużyli wynajem auta zastępczego do dnia 2 czerwca ale warunkiem było udostępnienie auta do trzecich oględzin ponieważ podobno na tamtych nic nie widać...
Potem dostałem wiadomość że nie chcę udostępnic auta do trzecich oględzin dlatego nie przysługuje mi auto zastępcze co jest nie prawdą ponieważ ja poinformowałem Państwa z link4 że udostępnie auto ale niech zabiorą auto do swojego serwisu a nie u prywatnego mechanika spytałem kto mu za to zapłaci? ponieważ nikt nie zapłacił za drugie oględziny a ja nie mam pieniędzy żeby wszystko pokrywac z własnej kieszeni.
Kolejnymi argumentami Państwa z link4 są:
-nie przysługuje auto zastępcze bo juz im sie skończył dla mnie czas czy został wykorzystany okres.
-oni twierdzą ze to moja wina bo auto juz dawno by było naprawione w poleconym przez nich warsztacie ( nic od nich nie dostałem żadnej informacji dopiero po opierdoleniu ich przez telefon dostałem na maila 2 czerwca 2021r. taką informację) dodatkowo ciągle nie biora pod uwagę zniszczenia wewnętrznego co prawdopodobnie może z tego być szkoda całkowita.
-według nich mogę na własny koszt kontynuować najem auta zastępczego ale musze mieć powód dla którego potrzebuje takie auto...
Ja juz nie mam pieniędzy na płacenie za auto zastępcze co mam robić? oni w ogóle są bezkarni a kolejne oględziny z mechanikiem ustalone są na poniedziałek 7 czerwca. Jeszcze link4 upiera sie że w ogole drugich oględzin nie było oni nie maja dokumentacji z tego ale wysłali sms a że mają się odbyć drugie ogledziny i się odbyły...tylko oni się wypierają.
Dodam że musze zapłacić mechanikowi za każde wjechanie auta na podnośnik oraz w przypadku tych trzecich oględzin za rozłożenie auta do tej uszkodzonej części bo tak sobie zażyczyli z link4.

Likwidator która prowadzi sprawę powiedziała że muszę z nimi współpracować i oni nie koniecznie będą musieli pokryć koszta tego wszystkiego...

Co mogę zrobić w tej sytuacji?
Co zrobić żeby dali mi auto zastępcze do dnia zakończenia sprawy czyli wypłacenia gotówki wyliczonej przez rzeczoznawcę albo kiedy serwis naprawi auto?

Koszty do pokrycia przez Towarzystwo Ubezpieczeniowej po kolizji z OC Sprawcy muszą być uzasadnione i mieć związek przyczynowo skutkowy. Auto Zastępcze od dnia kolizji należy się tylko w sytuacji gdy poszkodowany ma pojazd wyłączony z ruchu z jakiegoś powodu. Tego powody nie widzę w Pana obszernym opisie. Jest tylko napisane szkody wewnętrzna co nie mówi zbyt wiele. Jeśli auto miał Pan jezdne to Auto Zastępcze należało się Panu Panu od dnia wstawienia auta do naprawy do jej zakończenia. Jednak trzeba wziąść również pod uwagę, iż jeśli pojazd miał Pan jezdny to koszty naprawy i jej zakres powinien być uprzednio zaakceptowany przez ubezpieczyciela a części zamówione i dostępne do naprawy przed jej rozpoczęciem. (mod.)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót