OC szkoda z ciągnika siodłowego a poszkodowana naczepa

• Autor wątku Autor wątku baranekbaranek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

baranekbaranek

Użytkownik
Odpowiedzi
75
Witam,
mam pytanie czy miał ktoś do czynienia z odszkodowaniem co i jak i czy wogóle można się o takie starać ubiegać itp a mianowicie:
mój ciągnik siodłowy z moim kierowca ciągnął nie moją -wypożyczoną naczepę-spowodował wypadek w wyniku którego doszło do szkody całkowitej ciągnika jak i naczepy.Czy w takim przypadku mogę się starać czy są jakiekolwiek przepisy ,żeby móc dostać odszkodowanie za naczepę w wyniku tej szkody?
wiem,że a AC naczepy powinno raczej iść ale jak ta naczepa nie miała to nie wiem pod co to podpiąć ....jeślli ktokolwiek jest w stanie mi pomóc to proszę o wyjaśnienie.:confused:

Tylko z AC jak nie było to z własnej kieszeni.

Witam, pozew cywilny przeciwko kierowcy, czyli sprawcy kolizji.

no to pieknie,tym kierowcą był mój teść to pozew odpada,myślałam,że np z OC ciągnika jakoś by to podpiął.....nie ma żadnej nadzieii na taką kominacje?

no wiem,ale poszkodoawany w kolixji drogowej a nie spiety ze mna w zestawie,choc to nie moja naczepa....kurde....no nie no zeby tak nic się nie dało?

baranekbaranek napisał:
np z OC ciągnika jakoś by to podpiął.....nie ma żadnej nadzieii na taką kominacje?
Nie ma.

Art. 37 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, UFG i PBUK
(…)
4. W przypadku zespołu pojazdów mechanicznych lub pojazdów mechanicznych złączonych w celu holowania, ubezpieczeniem OC posiadacza pojazdu mechanicznego nie jest objęta odpowiedzialność za szkody wyrządzone w związku z ruchem:
1) pojazdu ciągnącego lub holującego - w przyczepie lub pojeździe holowanym oraz
2) przyczepy lub pojazdu holowanego - w pojeździe ciągnącym lub holującym

Dxięki za informacje,szkod,że takie ale dzięki.

Powrót