Ocena "0"

• Autor wątku Autor wątku Disater
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Disater

Użytkownik
Odpowiedzi
193
Witam, chodzę do szkoły średniej i mam następujący problem.

Trzy tygodnie temu był sprawdzian z informatyki, na którym mnie nie było.

Po napisaniu sprawdzianu na ocenę dobrą dowiedziałem się, że wpisane zero nie zniknie, ponieważ nieobecność jest nieusprawiedliwiona. Zgodnie ze statutem mam 5 dni na usprawiedliwienie nieobecności, aby zero zostało wymazane

Wytłumaczyłem, że w tym czasie byłem w poradni psychologiczno-pedagogicznej i na okres miesiąca mieszkałem u babci (czyli osoby, która nie może napisać mi usprawiedliwienia) i dlatego go nie doniosłem, ponieważ nie było osoby, która mogła mi je napisać.

Co teraz - nauczyciel mówi, że z poradni dają zwolnienie, co nie jest prawdą.

Na co mogę się powołać, aby mi usunęli to zero, ponieważ moje oceny to 4,4,0 -> napisane na 4 i wychodzi mi 2 na koniec semestru.

Na WSO, które zgodnie z Rozporządzeniem MEN daje taką możliwość.
O ile WSO zezwala na takie zachowanie, nic nie Wskórasz.

Ocenianie osiągnięć edukacyjnych i zachowania ucznia odbywa się w ramach oceniania wewnątrzszkolnego.
...
ocenianie bieżące i ustalanie śródrocznych ocen klasyfikacyjnych z obowiązkowych i dodatkowych zajęć edukacyjnych oraz śródrocznej oceny klasyfikacyjnej zachowania, według skali i w formach przyjętych w danej szkole;

Coś z tym WSO jest chyba nie tak. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ
z dnia 30 kwietnia 2007 r.
w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania
uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w
szkołach publicznych w rozdziale 2 § 13. 1., jednoznacznie określa jakie oceny może otrzymać uczeń. Nie ma wśród nich oceny "0" Istotnie 3 .4 mówi4.że " Szczegółowe warunki i sposób oceniania wewnątrzszkolnego określa statut
szkoły" ale z "uwzględnieniem przepisów rozporządzenia".
Nauczyciel nie może również uwzględniać w ocenie ( nazwijmy to dla ułatwienia zrozumienia mojej myśli) za wiedzę, oceny ze sprawowania. Również sposób postępowania w przypadku nieobecności ucznia na pracy klasowej lub sprawdzianie powinien być opisany w WSO a już na pewno w PSO.
Niestety opisany powyżej przypadek ma dość często miejsce w praktyce szkolnej i jest w oczywistej niezgodzie już z samym rozporządzaniem MEN w obszarze oceniania.
Należy więc odwołać się do zapisów PSO, odwołanie takie należny złożyć do dyrektora szkoły, a jeżeli to nie pomoże , do kuratorium oświaty.Jeżeli jednak WSO w szkole lub PSO przewidują takie rozwiązanie problemu jak powyżej - tylko Kuratorium Oświaty może tu pomóc.

Ostatnia edycja:
§ 13. 2. Roczne (semestralne) oceny klasyfikacyjne z zajęć edukacyjnych, począwszy od klasy IV szkoły podstawowej, ustala się w stopniach według następującej skali:

1) stopień celujący — 6;
2) stopień bardzo dobry — 5;
3) stopień dobry — 4;
4) stopień dostateczny — 3;
5) stopień dopuszczający — 2;
6) stopień niedostateczny — 1.

Nie ma słowach o ocenach cząstkowych.

Nie rozumiem

Ostatnia edycja:
Rozporządzenie reguluje wyłącznie skalę ocen na półrocze i koniec roku.
Co do ocen cząstkowych rozporządzenie milczy.

Shocked napisał:
Rozporządzenie reguluje wyłącznie skalę ocen na półrocze i koniec roku.
Co do ocen cząstkowych rozporządzenie milczy.

faktycznie. czy wobec tego można wobec tego według Ciebie łączyć ocenę ze sprawowania z oceną za wiedzę? Bo to zaszło w omawianym przypadku.

Ale tu nie ma mowy o ocenie ze sprawowania.
Nie zaliczenie sprawdzianu w terminie to ocena za wiedzę.

w skali ocen 0 nie występuje, zacznij sprawę od wychowawcy.

Ravo33 napisał:
w skali ocen 0 nie występuje, zacznij sprawę od wychowawcy.

Skąd ta pewność?
Rozporządzenie nie reguluje skali ocen cząstkowych.
Należy przejrzeć WSO i tam szukać odpowiedzi.

Oceny cząstkowe są tylko dla nauczyciela, aby na ich podstawie mógł wystawić ocenę semestralną i końcoworoczną. Z tego co wiem do dziennika nauczyciele mogą wpisywać różne rzeczy - w liceum mój nauczyciel od niemieckiego obok ocen wpisywał także literki za aktywność.

Postaraj się o usprawiedliwienie od babci - może i nie przejdzie ale lepsze to niż nic :)
Możesz oczywiście próbować rozmawiać z dyrektorem lub innym zwierzchnikiem tego nauczyciela, ale niestety niewiele wskórasz :(

Shocked napisał:
Skąd ta pewność?
ano stąd cyt.3.4. Szczegółowe warunki i sposób oceniania wewnątrzszkolnego określa statut
szkoły, z uwzględnieniem przepisów rozporządzenia.
Rozporządzenie MEN w sprawie warunków... itd, które określa skalę ocen. Nie ma tam oceny "0" . ale istotnie przyznaję Ci rację. Rady pedagogiczne wielu szkól i nauczyciele wielu szkół uprawiają tu totalna wolną amerykankę.
I jeszcze coś. Wpisywanie oceny zero za nieobecność na pracy klasowej ma się tyle do oceny wiedzy ucznia ile przysłowiowy piernik do wiatraka. W ten sposób nauczyciel zaznaczył jedynie to, że uczeń nie był obecny na pracy klasowej, a to z kolei na nim wymusza określone zachowanie w stosunku do ucznia zgodnie z WOS, a nie przekładanie 0 na ocenę śródroczną. Obawiam się, że stajesz w obronie nauczyciela łamiącego WSO obowiązujące w tej szkole!

Ostatnia edycja:
rawla napisał:
ano stąd cyt.3.4. Szczegółowe warunki i sposób oceniania wewnątrzszkolnego określa statut
szkoły, z uwzględnieniem przepisów rozporządzenia.
Rozporządzenie MEN w sprawie warunków... itd, które określa skalę ocen. Nie ma tam oceny "0" . ale istotnie przyznaję Ci rację. Rady pedagogiczne wielu szkól i nauczyciele wielu szkół uprawiają tu totalna wolną amerykankę.
I jeszcze coś. Wpisywanie oceny zero za nieobecność na pracy klasowej ma się tyle do oceny wiedzy ucznia ile przysłowiowy piernik do wiatraka. W ten sposób nauczyciel zaznaczył jedynie to, że uczeń nie był obecny na pracy klasowej, a to z kolei na nim wymusza określone zachowanie w stosunku do ucznia zgodnie z WOS, a nie przekładanie 0 na ocenę śródroczną. Obawiam się, że stajesz w obronie nauczyciela łamiącego WSO obowiązujące w tej szkole!
Rozporządzenie nie określa skali ocen cząstkowych a wyłącznie skalę ocen półrocznych i końcowych.
Skala ocen cząstkowych to wewnętrzna sprawa szkoły.
Nie ma mowy o łamaniu zasad WSO, przynajmniej do czasu, kiedy nie poznamy WSO w części dotyczącej skali ocen cząstkowych.

Kolego Shocked, widzę, że musimy pogadać jak belfer z belfrem. Do rzeczy. Czy można ukarać ucznia za nieobecność w szkole? Oczywiście nie. Co wobec tego ma zrobić nauczyciel w sytuacji gdy ucznia nie ma na pracy klasowej? Ano nic. W dzienniku lekcyjnym w kolumnie praca klasowa powinien pozostawić puste miejsce. Pozostawienie pustego miejsca grozi jednak tym, że ktoś może coś tam wpisać. Więc nauczyciel wpisuje 0 jako wypełnienie pustej kratki, a w stosunku do ucznia postępuje tak, jak przewiduje WSO. Jeżeli uczynień w przewidzianym terminie nie wypełni zobowiązań pozostaje 0 jako znak, że uczeń nie pisał pracy klasowej. Znak, nie ocena!. Co dalej ma z tym zrobić nauczyciel przewiduje PSO.
Nieusprawiedliwiona nieobecność na pk- to już sprawa związana z oceną z zachowania!
Tam nauczyciel może wnioskować o jej obniżenie. i tylko tam.
I z innej beczki Są jeszcze w Polsce szkoły, gdzie ktoś wymyśla jakie punkty znaczki słoneczka i inne tego typu bzdury. Zgoda. Ale nawet wtedy WSO przewiduje coś takiego. nieobecny na pk to 0 pkt. 0 pkt to ocenia ndst (1 nie 0)! Zgodzisz się z tym, czy też zakwestionujesz?
Jeżeli jeszcze wciąż nie rozumiesz na czym polega błąd nauczyciela w stosunku do założyciela tematu to zapraszam na szkolenie do mnie przy kawie lub czymś mocniejszym:beer:

Ostatnia edycja:
rawla - czyli niezaliczona praca klasowa nie oznacza od razu jedynki?
Można w ogóle wystawić za sprawdzian którego uczeń nie pisał ocenę NDST? Czy stanowi to tylko przesłankę do obniżenia oceny semestralnej?

Vanderjagt napisał:
rawla - czyli niezaliczona praca klasowa nie oznacza od razu jedynki?
Nie, bo co to znaczy niezaliczona? Można pracę nie zaliczyć oddając np. pustą kartkę z nazwiskiem i imieniem, zapisanymi pytaniami: wtedy jak najbardziej ndst.

Vanderjagt napisał:
Można w ogóle wystawić za sprawdzian którego uczeń nie pisał ocenę NDST? /QUOTE]

Nie. Pod warunkiej, że fizycznie nie był na niej obecny. Inaczej jak powyżej.

Vanderjagt napisał:
Czy stanowi to tylko przesłankę do obniżenia oceny semestralnej?
tak

Ostatnia edycja:
Powrót