ocena organoleptyczna obuwia

• Autor wątku Autor wątku smerfetka9292
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

smerfetka9292

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich forumowiczów!

Dnia 14,04,2015r tato zakupił w sklepie obuwniczym obuwie za cenę 69,99 zł. W dniu 18.04.2015 założył je po raz pierwszy na wesele a na drugi dzień już nie mógł ich założyć ponieważ w prawym bucie była przerwana szlówka (oczko) a na lewym zaczynało robić się to samo w pierwszej dziurce.

Dnia 24.04.2015 zareklamowałam towar u sprzedawcy a wczoraj dostałam listem poleconym od tegoż sklepu opinię rzeczoznawcy - ocenę organoleptyczną o nast. treści:

"Po oględzinach obuwia nie stwierdzam wady wyrobu. Jakość zastosowanych materiałów jest adekwatna do ceny wyrobu. Przyczyną ujawnionych zmian w oczkach do sznurowania jest zbyt ścisłe wiązanie sznurowadeł gdyż stopa przy zginaniu wykonuje określone ruchy co przy braku luzu doprowadza się do zmian użytkowych zgłoszonych przez użytkownika. Brak podstaw do uznania reklamacji."

Buty były raz założone i normalnie zawiązane. :!::x

Czy mogę powołać się na art.4 ust.1 ustawy konsumenckiej, zgodnie z którym, przyjmuje się, że jeśli wada ujawniła w ciągu 6 m-cy od zakupu, to istniała ona już w momencie sprzedaży towaru a w zw. z czym sprzedawca za nią odpowiada.

Co mam zrobić w tej sytuacji, żeby sprzedawca wymienił mi towar na nowy bądź zwrócił pieniądze? :!:

zwrotu pieniędzy albo wymiany na nowe obuwie

Czy sprzedawca nie napisał do którego z żądań (zwrotu ceny / wymiany) się ustosunkował?

Będąc w sklepie podpisałam zgłoszenie reklamacyjne według wzoru sklepu a wczoraj dostałam poleconym tą opinię. jedynie w tej opinii rzeczoznawca napisał "brak podstaw do reklamacji".

Śmiem twierdzić że jak pojawię się w sklepie to sprzedawca odda mi zepsute buty bo powie że to wina użytkowania i że nie ma podstaw do reklamacji sugerując się opinią rzeczoznawcy.

Złożyłaś alternatywne żądanie, więc można uznać, że skutecznie odstąpiłaś od umowy albo sprzedawca uznał żądanie wymiany.
Mógł w stosunku do żądania zwrotu pieniędzy (= odstąpienie od umowy) skorzystać z kontruprawnienia i usunąć wadę lub wymienić, ale nie zrobił tego (art. 560 kc).
W stosunku do żądania wymiany nie ustosunkował się w terminie (do 8. b.m.) więc uznał żądanie za uzasadnione (art. 561[5]).
Stąd wniosek, że możesz żądać zwrotu ceny albo wymiany obuwia na nowe.

W zgłoszeniu reklamacyjnym była adnotacja jakie są żądania nabywcy w tym przypadku zwrot pieniędzy bądź wymiana

oraz była adnotacja że sprzedawca poinformował nabywcę, że niniejsze zgłoszenie reklamacyjne zostało przyjęte i że rozpatrzy je w terminie do dnia 11.05.2015

Czyli oprócz dostarczonej do mnie opinii rzeczoznawcy powinien wysłać mi że nie wymieni mi towaru i nie zwróci pieniędzy ? A jeżeli tego nie zrobił to moje żądania zostały przez niego uznane i ma któreś z nich wybrac?

Powrót