Ocena z obrony

• Autor wątku Autor wątku karolinar31
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolinar31

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Proszę o pomoc.

Miesiąc temu broniłam pracę licencjacką. Wyszłam z obrony z ostateczną, końcową oceną bardzo dobrą. Dziś dostałam maila z dziekanatu, że doszło do pomyłki pisarskiej, a moja ocena zostaje obniżona na 4,5. Według składowych moja średnia to 4,49, niestety jak nic faktycznie wychodzi 4,5, jednak czy istnieje możliwość nagłej zmiany oceny, mimo iż na protokole egzaminacyjnym podpisanym przez pięć osób z komisji widnieje ocena 5,0? Dzwoniłam w tej sprawie do promotor, powiedziała, że pod żadną inną oceną się nie podpisywała i żebym walczyła o swoje prawa.

Czy zmiana oceny na protokole miesiąc po obronie jest możliwa? Czy mam szansę na wywalczenie oceny z jaką wyszłam z obrony?

Pozdrawiam,
karolinar31

Uchwała komisji egzaminacyjnej w przedmiocie wyniku studiów ma charakter decyzji administracyjnej. Zmiana oceny jest możliwa, jeżeli jej pierwotne ustalenie było błędne, ale musi zostać przeprowadzone postępowanie, o którego wszczęciu powinnaś zostać powiadomiona. I nie może to nastąpić w trybie zwykłego sprostowania oczywistej omyłki pisarskiej decyzji.
Jeżeli takiego postępowania wobec Ciebie prawidłowo nie przeprowadzono wiążący póki co jest wynik z dnia obrony. Ale licz się z tym, że wskutek jego przeprowadzenia może dojść do zmiany oceny na niższą, jeśli taka wychodzi ze średniej.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Jak więc wygląda takie postępowanie? Czy jest to proces skomplikowany? Kto w nim uczestniczy? Jaka jest szansa, że nie zostanie ono wszczęte? Dostałam jedynie informacje - "Protokół jest do wymiany ze względu na omyłkę pisarską.",czy taką wiadomość można uznać za informację dotyczącą wszczęcia postępowania? Jak mam sprawdzić, czy poprawa danej pomyłki nie została zwyczajnie sprostowana?

Przeliczyłam średnią na nowo, wyszło 4,50, czyli do bdb brakuje 0,01. Może to będzie większaą szansą na brak postępowania.

Powrót