Oceny z etyka i religii na świadectwie

• Autor wątku Autor wątku Darth-Trix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Darth-Trix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, jestem uczniem II klasy LO w Warszawie. Na początku roku szkolnego zostałem poinformowany, że zgodnie z nowym rozporządzeniem minister edukacji każdy uczeń ma prawo uczestniczyć na lekcjach religii jednocześnie uczęszczając na lekcje etyki (o ile te dwa przedmioty nie nachodzą na siebie w planie lekcji. W moim przypadku są na oddzielnych godzinach). Przez ostatni rok uczestniczyłem wyłącznie w lekcjach etyki (ich program jest moim zdaniem atrakcyjniejszy), lecz stwierdziłem, że będzie to ciekawe doświadczenie uczestniczyć także w drugim przedmiocie. Pojawiła mi się myśl, że skoro chodzę na dwa oddzielne, obowiązkowe (wyczytałem, że zgodnie z prawem, po podpisaniu deklaracji uczestnictwa w lekcji etyki/religii przedmiot ten staje się obowiązkowy, a ocena z niego wlicza się do średniej) przedmioty powinienem mieć z nich obu wystawione oceny wliczane do średniej. Poruszyłem ten temat z wychowawcą który po rozmowie z dyrekcją poinformował mnie, że na świadectwo trafi tylko lepsza z dwóch ocen, a ewentualnie druga trafi do przedmiotów dodatkowych (nie wliczając się do średniej), co mi bardzo nie odpowiada.
Przeszukałem dokładnie internet w poszukiwaniu jakiś rozwiązań prawnych. Jedyne co znalazłem, to wpis na stronie ministerstwa tłumaczący jakie zaszły zmiany w prawie, i w jednym z podpunktów znalazłem to:

(...) Jeśli natomiast uczeń zadeklarował udział w zajęciach z obu przedmiotów, zaleca się umieszczać na świadectwie szkolnym ocenę dla niego korzystniejszą (bez adnotacji, którego przedmiotu ona dotyczy) i tę ocenę wliczać do średniej ocen.
Fragment z Informacja w sprawie zasad organizowania nauki religii i etyki w roku szkolnym 2014/2015 - Ministerstwo Edukacji Narodowej

Zwróciłem uwagę na słowo "zaleca". Według mnie, jego użycie sprawiło, że to rozwiązanie można wyliczyć jako jedno z wielu możliwych. Dla pewności przeszukałem nową ustawę i parę poprzednich w potwierdzeniu prawnym tych słów. Nie znalazłem żadnego punktu który mówił by o przypadku dwóch ocen.
Mi to wygląda jak by ktoś zapomniał tego uwzględnić w ustawie, a następnie dla sprostowania napisał o tym w poście na stronie dodając "zaleca się".

Znalazłem za to w Dz. U z 2014 Poz. 478 na podstawie Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572:

4. Uczniowie korzystający z nauki religii lub etyki organizowanej przez organy prowadzące szkoły zgodnie z § 2
ust. 2–4 i § 3 ust. 2 otrzymują ocenę z religii/etyki na świadectwie wydawanym przez szkołę, do której uczęszczają,
na podstawie zaświadczenia katechety lub nauczyciela etyki
Czy ten punkt nie daje mi prawa do posiadania oceny z etyki (którą na pewno będę miał), a następnie upomnienia się o ocenę z religii?

Znalazłem jeszcze punkt mówiący o tym, że po napisaniu deklaracji uczestnictwa w lekcji etyki/religii przedmiot staje się obowiązkowy i jest wliczany do średniej. Czy w takim razie szkoła może wpisać mi drugą ocenę jako dodatkową nie wliczaną do średniej?
Czy nie uwzględnienie przedmiotu obowiązkowego, i nie przyznanie mi z niego oceny (normalnie wliczanej do średniej), nie narusza moich praw do edukacji itp.?

Konsultowałem ten problem z nauczycielką etyki. Oboje stwierdziliśmy, że moje argumenty są logiczne i wynika z nich niedomówienie ze strony ministerstwa. Powiedziała mi, że jeśli nie uzyskam tych dwóch ocen żebym się udał na al. Szucha (siedziba MEN) i tam poprosił o wytłumaczenie praw. Na razie zgłosiłem sprawę rzecznikowi praw ucznia, który da mi odpowiedzi na moje pytanie w poniedziałek. Niestety, ponieważ w naszej szkole to co powie dyrektor jest ważniejsze niż statut i inne pisma wiem, że odpowie mi to samo co dyrekcja. Poprosiłem go o wypowiedzenie się, tylko dla tego bo tak idzie u nas hierarchia składania skarg (wychowawca, rzecznik, wyższe instancje).

Moje pytanie brzmi: Jak według was powinno wyglądać rozwiązanie sytuacji? Dodam, że świadectwo jest tak skonstruowane że nie da się wpisać obu ocen (pod oceną z zachowania jest rubryka "religia/etyka" i miejsce na tylko jedną ocenę. Ze strony MEN surowo zabronione jest też zaznaczenie którego z przedmiotów dotyczy wpisana ocena więc wpisanie drugiej w dodatkowych będzie sprzeczne też z tym przepisem). I czy z waszego punktu widzenia moje obiekcje i ich uzasadnienia mają logiczną w świetle prawa podstawę. Był bym wdzięczny za odnoszenie się do konkretnych przepisów, punktów, paragrafów itp.

Dziękuję i pozdrawiam, Darth-Trix

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót