Ochrona a zakaz pracy

• Autor wątku Autor wątku mark23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mark23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Pracuję w ochronie na terenie pewnego obiektu przemysłowego w województwie Śląskim. Niedawno dowiedziałem się o pewnym punkcie umowy pomiędzy moją firmą ochroniarską i tym przedsiębiorstwem.

Wynika z niego iż zakład na którym pracuję nie może zatrudnić mnie ani byłych pracowników ochrony w żadnej formie umowy o pracę, umowy zlecenie ani umowie o dzieło podczas trwania tejże umowy i przez 3 miesiące od jej zakończenia, chyba że moja obecna firma wyrazi na to pisemną zgodę. W przeciwnym wypadku zapłaci 5000 zł kary, za każdą zatrudnioną osobę.

Tak więc nie mogę podjąc pracy w tej firmie. Wiem także że podobna sytuacja jest na innych obiektach ochranianych przez moją firmę. Kiedyś ktoś kogo znam starał się o pracę gdzie indziej i nie przyjęli go, właśnie z tego powodu.

Czy to jest dopuszczalne żebym z góry miał zamknięte drzwi do niektórych firm ? A jak to jest w innych ochronach ?

Ewentualny pracodawca nie musi tłumaczyć starającemu się o pracę, dlaczego kogoś nie chce zatrudnić. Ma prawo wyboru i decyzji.
Natomiast Pan może zostać oskarżony o nielegalne wejście w posiadanie dokumentu nie przeznaczonego dla Pana. Radzę uważać. :wink:

Powrót