Ochrona bazy danych - tj kto jest jej właścicielem?

• Autor wątku Autor wątku Seba123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Seba123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam serdecznie,

kiedyś pomiędzy mną a pewną osobą zaszła umowa słowna - mieliśmy stworzyć wspólnie forum internetowe. Forum powstało, domenę internetową oraz miejsce na witrynę zagospodarował współwłaściciel. Natomiast ja instalowałem skrypt forum, dostosowywałem wygląd, zajmowałem się nim - regulaminy i tym podobne, tj. jako jedyny "pielęgnowałem" to forum, drugi właściciel niezbyt się nim intersował.

Niedawno została z jego powodu zerwana między nami umowa słowna na moje współwłaścicielstwo z powodu kontrahenta - został mi bezszczelnie zabrany dostęp do wszystkiego beż żadnego słowa, mimo iż ja to forum stworzyłem. Najwidoczniej przypomniał sobie iż domena / hosting należy do niego i poczuł się do posiadania owej witryny, mimo iż to ja byłem jej twórcą.

W chwili obecnej owy osobnik poszedł złożyć donos na policję z powodu posiadania przeze mnie kopii bazy danych tegoż forum - może ktoś mi wyklarować do kogo w końcu należy baza danych oraz jak może wyglądać przebieg sprawy?

Pozdrawiam forumowiczów.

Ostatnia edycja:
Też tak myślę. Dodatkowo, skrypt witryny podczas instalacji przydziela unikalny numer każdemu użytkownikowi, począwszy od numeru jeden - i to właśnie mój numer użytkownika posiada cyfrę numer jeden, co oznacza iż jestem założycielem owego forum.

a jak na mojej ziemi położysz swój (może być nawet z twoimi danymi) kamień węgielny...;)- i postawisz następnie dom to od razu ten dom jest twoją własnością bo ty go postawiłeś?;)

Markiz, przeciez oni mieli umowe ustna, razem prowadzili serwis, to dlaczego tylko 1 ma miec prawo do wszystkiego?

Posiadanie przez Ciebie kopii bazy danych jest tylko Twoim atutem, bo oznacza, że miałeś dostęp do zaplecza forum. Z punktu widzenia prawa autorskiego jesteś współtwórcą strony i należy Ci się 50% udział w rozporządzaniu nim. Drugi współwłaściciel nie może zrobić żadnego ruchu bez Twojej zgody. Problemem jest oczywiście tam umowa ustna bo to słowo przeciw słowu. Acz to ten kto pozywa o naruszenie autorstwa/prawa własności musi to udowodnić i nie ma wcale ułatwionego zadania. Pozostań przy swoim: jesteś współtwórcą forum i tyle.

Rubisz - zauwaz, ze Seba posiada logi serwera, jego IP logowalo sie na forum etc. Moze zatem wykazac ze faktycznie zarzadzal tym forum, popierajac sie w/w wyciagiem. A skoro zarzadzal to uprawdopodabnia wersje umowy ustnej.

Powrót