Ochrona danych osobowych a wyświetlanie emaili z innych serwisów

• Autor wątku Autor wątku adams7807
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adams7807

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Potrzebuję zasięgnąć informacji prawnych odnośnie kilku niżej podanych punktów, prosiłbym rowniez o informacje ktorej ustawie dany punkt podlega. Oto pytania:

1) Czy moge wyswietlac adresy email uzytkownikow na stronie www zebrane z dostepnie publiczynch serwisow np. z serwisow forum. Czy podlega to ustawie o ochronie danych osobowych?
2) Czy moge wyswietlac na stronie www informacje o osobach co one np. kupowaly (w jakie produkty sie zaopatruja) - informacja o osobach to np. adres email lub login uzytkownika z jakiegos serwisu, czyli czy moge podawac informacje email lub login osoby kowalskiego ze np. kupuje codziennie np. tanio laptopy (zaznaczam ze informacja to tylko email lub i login z jakiegos serwisu)
3) Czy moge wyswietlac na stronie www informacje o uzytkownikach jaki maja obrot ze sprzedazy np. sprzedazy laptopow (informacje to email lub i login z jakiegos serwisu)

prosze rowniez w mailu podac informacje o obejsciach jezeli powyzsze punkty naruszaja Polskie prawo.

Dziękuję

By gromadzić jakiekolwiek dane dotyczace osoby fizycznej musisz posiadać jej pisemną zgodę.

To jest odpowiedz na wszytskie Twoje pytania. Nie zastosowanie się do tej zasady, skutkuje konsekwencjami sądowymi. Nie da sie obejść tej zasady wyniakjącej z ustawy o ochronie danych osobowych.

Dziękuję Pawel za info. a czy np. loginy tych osob tak jak tu na forum login Pawel1980 mogę wyswietlac na swojej stronie i link np. do tego forum na uzytkownika? czy chodzi tylko o email-e/nr telefonow/adresy zamieszkania ze są zabronione bez ich zgody?

pkt.2 z mojego postu, mogę sam login (np. moj adams7807) wyświetlac bez emailia i odnosnik na serwis w ktorym juz będzie można się skontaktowac z tą osobą?

pkt.3 a wyswietlanie tylko loginu a nie email ani tel ani adres?

Powrót