ochrona danych osobowych

• Autor wątku Autor wątku Gogapm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gogapm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
hej,
mam pytanie dotyczące ustawy o ochronie danych osobowych. zdarzyła mi się taka sytuacja: sprawa dotyczy jednej z firm telekomunikacyjno-internetowych. jestem abonentem, któremu zdarzyło się nie opłacić 2 rachunków, oni przekazali moje dane do zewnętrznego biura windykacyjnego, a to biuro w imieniu tej firmy tel-int. powiadomiło telefonicznie osobę trzecią z mojej rodziny o moim zadłużeniu. Według mnie naruszyli ustawę o ochronie danych osobowych. Jakie mogę wyciągnąć z tego konsekwencje? Gdy zapytałam pani z windykacji skąd posiadała numer do osoby trzeciej stwierdziła, że z TPSA wzięła ten numer komórkowy. sprawdziłam TPSA i nie posiadają w spisie abonenta o moich danych. nie chcę pozostawiać tej sprawy bez wyciągnięcia konsekwencji więc proszę o poradę.

Pozdrawiam

Naprawdę chcesz się z nimi o to sądzić ?

nie sądzić. chcę żeby wyciągnęli konsekwencje ze swojego trybu postępowania. nie znam dobrze tej ustawy więc nie wiem jakie mogę mieć argumenty przy złożeniu skargi.

Nie do końca rozumiem, na czym miałoby polegać to naruszenie danych osobowych. I czyich danych w końcu, Twoich czy osoby trzeciej?

firma poinformowała o moim zadłużeniu osobę trzecią (nie wiem skąd wzięli jej numer telefonu).

a masz na to "papier" że zostałata osoba poinformowana
?

Powrót