Ochrona majątku przed długami współmałżonki

• Autor wątku Autor wątku sebbe88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sebbe88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry. Temat, który poruszam jest szeroko opisany w wielu miejscach w internecie, jednak zdaje się, że nie odnalazłem jednoznacznej odpowiedzi na mój problem, bądź 100% rozwiązanie rzeczywiście nie istnieje. Bardzo proszę o poradę w sprawie opisanej poniżej.

Problem: Żona zaciągająca pożyczki i kredyty bez wiedzy i zgody męża.
Pożądany efekt: całkowite zabezpieczenie majątku, który został zgromadzony przez 35 lat małżeństwa.

Szczegóły:
- głównymi składnikami majątku są dwie nieruchomości i samochody. Wszystko nabyte po zawarciu małżeństwa, ale tylko do jednej z nieruchomości żona jest wpisana jako współwłaściciel;
- dzieci dorosłe i pracujące, mieszkają same, mąż opłacał wszystkie rachunki, żywność i wszystko co było potrzebne do komfortowego życia, żona dodatkowo miała swoje źródło dochodu, więc nie ma tutaj mowy o zapożyczaniu się na "środki niezbędne do życia", bo to było zapewnione ponad stan bez pożyczek;
- żona część długów spłaciła, a resztę musiała skonsolidować, przez co kwota kredytu znacząco wzrosła, ale wszystko było spłacane bardziej lub mniej terminowo i żadna procedura windykacyjna jeszcze nie została uruchomiona;
- po wyjściu na jaw kredytów żony, mąż pomaga je spłacać, ale niczego nie przepisuje na siebie, pod niczym się nie podpisał, o niczym nie wiedział w momencie zawierania tych kredytów.
- żona, pod wpływem wstydu za swoje czyny, dobrowolnie godzi się na wszelką współpracę i twierdzi, że jest świadoma swojego problemu, co (mam nadzieję) nie pozostaje bez wpływu na możliwe rozwiązania

PYTANIE: W jaki sposób zabezpieczyć posiadane mienie przed uzależnieniem od długów małżonki w obecnej sytuacji? Rozwód? Separacja? Intercyza? Przepisanie na dzieci? Notarialny podział majątku? Które rozwiązanie jest gwarancją, że nawet przy milionowych długach żony, komornik nie będzie miał prawa spojrzeć nawet na zegarek męża (tudzież ex-męża)?

A może jest skuteczny sposób na uniemożliwienie takiej osobie zaciągania jakichkolwiek pożyczek, włącznie z chwilówkami? Ubezwłasnowolnienie? Dobrowolne zrzeczenie się takiego prawa? Coś innego?

Serdecznie dziękuję za wszelką pomoc.

Powrót