Ochrona pomysłu/produktu przed jego wytworzeniem

• Autor wątku Autor wątku dydym
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dydym

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich serdecznie, jest to mój pierwszy post więc z góry uprzedzam przed możliwymi błedami oraz niewiedzą.

Po przejżeniu w wyszukiwarce interesujących tematów, oraz głównych przyklejnych wątków, chciałbym zadać własne, bardziej skonkretyzowane pytanie.

Jestem studentem wzronictwa, mam pomysł na element z przeznaczeniem do pojazdów wszelakich (konkretnie fotel) oraz szkice dot. projektu (jest to bardziej rozwiązanie działania, a mniej sam wzór i wygląd). Moje pytania:

1). Posiadając w tym momencie jedynie pomysł, szkice oraz w najbliższej przyszłości uściślone zasady i materiały wykorzystane w danym produkcie, jest możliwość uzyskania patentu, bez tworzenia narazie działającego modelu?(wiąże się to z kosztami jak i ograniczonym zaufaniem do innych).

2). Kolejnym pytaniem jest wykorzystanie w produkcie prawdopodobnie nawiązujących do już istniejących rozwiązań (choć jeszcze nie produkowanych masowo) elementów (w tym wypadku pasów bezpieczeństwa - po sprawdzeniu bazy międzynarodowych patentów 1 może troche nawiązywać) choć opracowanych w indywidualny sposób dostosowany do projektu fotela.

dziękuje za odpowiedzi i rady,

dydym

Witaj, na początek postudiuj ustawę prawo własności przemysłowej z dnia 30 czerwca 2000 r. (z późniejszymi nowelizacjami) , gdzie masz dokładnie rozpisane co, gdzie jak i kiedy odnośnie rejestracji patentu, wzoru użytkowego czy wzoru przemysłowego. Oraz odwiedź stronę Urzędu Patentowego - http://www.uprp.pl.

_chris_ dziękuje za odpowiedż, przestudiowałem wstępnie już stronę uprp.pl wraz z miedzynarodową bazą patentów, jednak nie czytałem jeszcze ustawy o prawo własności przemysłowej. Znajde, przeczytam i pozwole sobie napisać jeszcze jeżeli będe miał jakieś pytania dodatkowe i niejasności.
pozdrawam

witam,
zgodnie z tym co napisałem powyżej: znalazłem i przeczytałem podaną przez _chris_ (dzięki) ustawe.
Projekt wygląda coraz bardziej klarownie, i uległ odarciu ze "skóry" do samego opatentowania "szkieletu". W związku z tym chciałbym się dowiedzieć , ponieważ te informacje nie wydały mi się jasne (może również dlatego ze nie jestem prawnikiem) czy moja propozycja w formie rysunku technicznego przedstawiającego istotę projektu oraz opis może wskazywać wykorzystanie danych elementów, które są już opatentowanie (poprostu jako np. elementy wprawiające w ruch) w podaniu o mój własny patent?
Sądze, że co do uzyskiwania miedzynarodowych patentów sam znajde informacje dot. możliwości ich uzyskania i co wazne również ich koszty, choć jeżeli ktoś by miał chęć i wiedze to mógłby mi oszczędzić poszukiwań w tym kierunku;].

dziękuje za odpowiedzi,

hm, opis musi być taki, by zrozumiał go ekspert. Jeśli do zrozumienia zasady działania wynalazku jest niezbędny opis innych elementów - to chyba nie ma możliwości, by go pominąć. Ale głównie trzeba się na pewno skupić swoim rozwiązaniu. Zresztą, tak, czy inaczej, ekspert to zweryfikuje...

hm, podchodząc do tego w ten sposób, napewno nie będzie potrzebny opis elementów (o tych o których wspominałem) pod szczególowym względem, jedynie odnotowanie rodzaju elementu oraz możliwe że jego orientacyjne parametry.
Faktycznie reszte spraw oczywiście zostawie ekspertowi, który mam nadzieje nie zedże ze mnie całych oszczędności;]
dziękuje kolejny raz _chris_ za odpowiedż,
pozdrawiam

Powrót