Ochrona pracownika dziecka do lat. 6.

• Autor wątku Autor wątku Johnny1111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Johnny1111

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Cześć Grupo,

jak to jest finalnie z ochroną pracownika przed zwolnieniem w kontekście obniżonego wymiaru czasu pracy pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego? KP określa dwa przypadki zwolnienia takiego pracownika: likwidacja/upadłości pracodawcy lub dyscyplinarka. Natomiast również można przeczytać na forach dyskusyjnych że w/w pracownik nie jest chroniony podczas grupowych oraz indywidualnych zwolnień przez pracodawcę (w KP tego zapisu nie ma).

Opis sytuacji: obecnie zmniejszyłem wymiar pracy do 15/16 oraz znajduję się na tzw. ławeczce tzn. nie jestem przypisany do żadnego projektu. Wiem że to kwestia czasu kiedy firma zacznie robic porządki z pracownikami. Historia zawsze ta sama: szybki kontakt telefoniczny i wielkokrotność odprawy ale zakończenie za porozumieniem stron lub wypowiedzenie ze strony pracodawcy (mimo że są to tak naprawdę zwolnienia grupowe właściwie wszyscy godzą sie za porozumieniem stąd pracodawca nie zgłasza zwolnień grupowych)

Jest jeszcze wyjątek - pracodawca może wypowiedzieć umowę w razie likwidacji stanowiska , zwolnień grupowych ,pozwala na to właśnie
Ustawa z dnia 13.03.2003 r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników
warunek - pracodawca musi zatrudniać min 20 pracowników
Jak płaci odprawę to nie ma znaczenia że za porozumieniem stron następuje rozwiązanie umowy
pracownik nie musi sie zgadzać na takie rozwiązanie jezeli chce dochodzić uznania wypowiedzenia za bezskuteczne przed sadem pracy

Dziękuję za informacje

Powrót