ochrona wizerunku modelki

• Autor wątku Autor wątku Oxana
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Oxana

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Bardzo proszę o pomoc w mojej sprawie.
Otóż jakś czas temu zleciliśmy pewnej agencji reklamowej wykonanie sesji zdjęciowej z modelką prezentującą odzież naszej naszej firmy. Modelka była "wypożyczona" przez tę agencję od jakiejs agencji modelek. My jako firma podpisalismy z agencja reklamową umowe o dzieło (na sesje zdjęciowa) i umowe licencyjną, na podst. której przeniesino na nas prawa autorskie do zdjęć na czas nieoznaczony . Agencja w tej umowie licencyjnej zobowiązała sie do zaplaty wynagrodzenia modelce. My zapłacilismy agencji reklamowej za sesję. Od jakiegos czasu zdjecia z sesji z ową modelką prezentujemy na naszej stronie internetowej oraz w różnych sklepach internetowych.
Wczoraj otrzymalismy pismo od adwokata modelki, że bezprawnie publkujemy te zdjecia, bo modelka nie otrzymala wynagrodzenia od agencji reklamowej. Po rozmowie z agencja okazalo sie ze faktycznie nie zaplacili jej umowionego 1000zł, bo po sesji zaządała 2000zł.
Teraz ona żada od naszej firmy zadoscuczynienia w wys. 15 tys. zł Jestem w szoku, bo dla mnie to zwykle wyłudzanie pieniędzy przez te dziewczynę. Zreszta nawet nie raczyla napisac wczesniej o jakimkolwiek zaniechaniu rozpowszechnianiu zdjec, teraz tez nie o to jej chodzi, chce tylko kasy 15 tys. Czy faktycznie wg prawa jestesmy wobec niej zobowiazani i czy nie powinna raczej dochodzic zaplaty umowionego wynagrodzenia od agencji reklamowej?

Jakie były zapisy w umowie? Coś o wstąpieniu za strone pozwaną? Było tam o tym, że modelka wyraża zgodę na udział w sesji, albo ze otrzyma wynagrodzenie?
Modelka skarży tą agencje? Swoją drogą, mało profesjonalna agencje, nie rozumiem też dlaczego niby zażądała więcej... to co, oni umowy z nią żadnej nie mieli podpisanej?

Wtam i dziękuję za odpowiedz :)
Własnie nie wiem jak wyglada umowa miedzy agencja a modelką. My po prostu zleciliśmy agencji reklamowej całość tzn sesję, znalzienie modelki (z kilku przedstawionych na zdjęciach wybraliśmy wlasnie tę) , sadząc, ze wszystkie kwestie dotyczace wynagrodzenia dla niej załatwi ta agencja. Taki zresztą był zaps w umowie licencyjnej, że agencja obowiązuje sie do zapłaty dla niej. W kosztorysie do umowy o dzieło też jest wyszczególnione wynagrodzenie dla niej. My rozliczyliśmy się z agencją terminowo i w całości zapłaciliśmy, natomiast nie przypuszczałam, ze agencja nie zapłaci jej "głupiego" 1000 zł.
Czy jest tu jakas linia obrony dla nas?

Linia obrony jest taka, że Wy zgodę mieliście na co jest zapis w umowie. Więc wg umowy ona wynagrodzenie dostała i zgoda nie była potrzebna (art. 81 ust 1 zdanie drugie - ustawy o prawach autorskich i prawach pokrewnych) i tak cała sprawę radzę przedstawić adwokatowi modelki. Na żądaną kwotę nie ma co się zgadzać.

Inne wyjście to sprawa kończy sie przed sądem, tutaj można próbować zamiany pozwanego ewentualnie jak się nie uda potem będzie trzeba uruchomić roszczenia regresywne.

Dzięki wielkie za wypowiedz, troszkę mnie uspokoiła, przynajmniej na razie :) .
Jeszcze mam take pytanie : jak rozumieć "zawinione" działanie w świetle art. 81 w zw. z art.78 i co rozumieć przez "wizerunek" (cała postać osoby czy tylko twarz)? Oczywiście z góry dziękuję za odpowiedź :)

Chodzi tu o zawinienie czyli popełnione z winy umyślnej (zamiar bezpośredni lub ewentualny) lub winy nieumyślnej (lekkomyślność oraz niedbalstwo) - na podstawie art. 9 kodeksu karnego.

Wizerunek - jest to wytwór niematerialny, który za pomocą środków plastycznych przedstawia rozpoznawalną podobiznę danej osoby. Może to być maska artystyczna, fotografia, karykatura. Nie musi być to tylko twarz, wystarczy aby była ta postać rozpoznawalna (zazwyczaj jest to połaczone z twarzą - bo trudno kogoś rozpoznać np nogach, samym tułowiu).

Powrót