OCHRONA ZDROWIA PSYCHICZNEGO

• Autor wątku Autor wątku RAFAL1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
R

RAFAL1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
OCHRONA ZDROWIA PSYCHICZNEGO

1.Zostałem ostatnio pobity przed własnym domem
2.Skierowałem sprawe do sądu grodzkiego
3.Na rozprawie sedzia nawet nie spytał o zajscie
4.Stwierdził ze z urzedu wie ze oskarzony jest leczony psychiatrycznie i skierował go na badania.
5.Adwokat oskarzonego w swojej przemowie stwierdził ze ,"czy zajscie miało miejsce czy nie bedziemy dochodzic w EWENTUALNYM procesie"

MAM PYTANIE CZY:
1.SEDZIA MOZE SKIEROWAC OSKARZONEGO NA BADANIA NIE STWIERDZAJAC CZY ZAJSCIE MIAŁO MIEJSCE?

2.CZY LEKARZE PSYCHIATRZY WYDAJAC OPINIE O NIEPOCZYTALNOSCI W CHWILI POPEŁNIENIA CZYNU STWIERDZAJA ZE TAKI CZYN MIAŁ MIEJSCE?

3.CZY TA OSOBA PO WYDANIU TAKIEJ OPINI BEDZIE BEZKARNA?

PROSZE O POMOC I Z GÓRY DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZI

Pytania, które Pan zadał są z prawa karnego i powinny tam być przeniesione (i zapewne zaraz zostaną).
Sąd na podstawie całokształtu materiału zebranego w toku sprawy (przed wydaniem wyroku) stwierdzi, czy czyn zaistniał, teraz natomiast musiał, jeżeli miał podstawy tak przypuszczać, że osk. jest niepoczytalny skierowac go na badania.
Odnośnie pyt. 2 to biegli psychiatrzy wydają tylko opinię o poczytalności, natomiast często w opinii są nawiązania do samego czynu. Sąd samodzielnie ocenia wartość opinii. Ad. pyt 3 to zależy jaka jest opinia - jeśli poczytalny - sprawca odpowiada na zasadach ogólnych, jeśli częściowo niepoczytalny - Sąd może zastosować nadzwyczajne zlagodzenie kary, jeśli niepoczytalny (a czyn oczywiście popelnił) to karnie nie odpowiada, lecz jeśli stanowi zagrożenie to może być wobec niego zastosowany środek zabezpieczający jak np. szpital psychiatryczny. Proszę zajrzeć do art 31 k.k. i 93 i dalej k.k. I z tego co Pan napisał sugeruję dać spokojnie procedować Sądowi

Zamykam.
Temat funkcjonuje na karnym i wykroczeniach :x

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót