Oczyszczalnia ścieków obok domu mieszkalnego!

• Autor wątku Autor wątku Sławomir P.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sławomir P.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam !

Proszę o pomoc. Obok mojego domu gmina chce wybudować oczyszczalnie ścieków, która ma obsługiwać dwie wsi, czyli około 800 domów. Cały czas piszę pisma, jednak to nie skutkuje , ponieważ otrzymuję odwołania.
Jakie obowiązuje mnie prawo ? , Czy naprawdę moga postawic oczyszczalnie ścieków za płotem koło domu ? Co mam zrobić, może sa jakieś przepisy unijne ?

Proszę o pomoc ! ! !

Serdecznie Pozdrawiam
Sławomir P.

Proszę sprawdzić, czy jest dla tego obszaru uchwalony miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, a jeżeli jest jakie przewiduje warunki zabudowy.

Jeżeli nie ma planu, proszę sprawdzić czy gmina uzyskała decyzję o ustaleniu lokalizacji inwestycji celu publicznego.

Jak Pan ustali te sprawy pojedziemy dalej.

Bardzo za zainteresowanie moją sprawą.

Wszystko trwa już około dwa lata i uzbierała mi się dość gruba teczka.

Pisze w skrucie co zostało przez wójta i gmine zrobione:

-zostały przeprowadzone czynności przyjęcia granic nieruchomości , oznaczonej w operacie ewidencji gruntów jako działka: 477/2; 478; 479/1 i 479/2

-opracowano raport oddziaływania przedsięwzięcia na srodowisko projektowanej oczyszczalni ścieków w miejscowości. Z opracowanego raportu wynika, że "lokalizacja inwestycji we wskazanym miejscu nie spowoduje pogorszenia stanu środowiska i nie będzie ona stanowić obiektu uciążliwego dla srodowiska..."

-lokalizacja oczyszczalni ścieków jest zgodna z Uchwałą Nr XVII/166/03 Rady Gminy Jerzmanowice - Przeginia z dnia 15 grudnia 2003 r. w sprawie miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego w obszarze sołectwa Szklary. Plan zagospodarowania przestrzennego został opracowany zgodnia z obowiązującymi przepisami

-ostatnio tj. 28.06.2007 Inwestor zwrócił się z prośbą o podjęcie postępowania administracyjnego w sprawie wydania pozwolenia na budowę inwestycji, w związku z usunięciem braków w dokumentacji

-03.08.07 Starosta krakowski zatwierdził projekt budowlany i udzielił pozwolenia na budowę

No to wychodzi, że formalnie wszystko jest zrobione dobrze.

Proszę wrzucić trochę informacji o tym podjęciu zawieszonego postępowawnia, trochę to dziwne.

Czy ktoś złożył odwołanie od pozwolenia na budowę?

Powrót