Od kiedy alimenty.

• Autor wątku Autor wątku Czokrof
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Czokrof

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy mam prawo korzystać ze swoich alimentów a mianowicie, mam 16 lat, zaraz 17. Mieszkam z Matką i dostaje od ojca 550 zł alimentów. Czy mam jakies prawo do korzystanie z tych alimentów ? Gdyż nigdy nie widziałem tych pieniędzy i ida one na konto matki która nie chce mi ich dać ( chciałbym dostawać chociaz jakieś kieszonkowe z tych alimentów) czy to matka dopóki nie skoncze 18 lat musi je trzymać i nie może mi ich dać czy to tylko ona ustaliła sobie że nie będe ich dostawać ? :)

a kto placi za rachunki? jedzenie? twoje ksiazki itd? alimenty to nie kieszonkowe. tylko kasa na twoje utrzymanie.

Masz jak najbardziej prawo korzystać z tych pieniędzy i na pewno korzytasz tylko tego nie dostrzegasz. Z tych 550 zł miesięcznie czyli 6600 zł rocznie pokrywane są koszty Twojego utrzymania. Czyli opłaty czynszowe, ogrzewanie i media, jedzenie, ubrania, obuwie, fryzjer, kosmetyki, środki czystości wszystkie wydatki na szkołę i dojazdu do niej. Lekarstwa oraz dentysta, słodycze, szkolne wyjścia, wycieczki, zakup nowej lodówki czy telewizora, naprawa kranu, rury czy nawet wymiana pękniętej deski klozetowej. Kredyt zaciągnięty na remont mieszkania. Wszystko to jest finansowane z tych pieniędzy. Matka nie otrzymuje wysokich alimentów bo 550 zł to nie jest dużo na potrzeby chłopaka w Twoim wieku.
Trudno mi powiedzieć jaka jest sytuacja finansowa w waszym domu, ale rodzicom samotnie wychowujacym dzieci nie jest łatwo sprostać temu by zapewnić dzieciom to co mają ich rówieśnicy z pełnych rodzin. Od strony dziecka wygląda to zupełnie inaczej i dlatego zanim popadniesz w większy konflikt z matką spójrz na to z dystansu. Policz wydatki i porównaj czy Twoja rodzina ma takie same możliwości jak zamozniejszych rówieśników.

Przyjaciółka lata temu miała podobny problem, dogadała się z ojcem, że założyli w banku jej rachunek bankowy i pieniądze przelewał na jej indywidualne konto bankowe. Miała je wyłącznie na własne potrzeby: ubrania, rozrywke, kursy jezykowe ;)
Też miała wtedy jakoś 15 lat

poki przedstawicielem ustawowym jest matka potki kasa ma byc do jej rąk, bo pojdzie do komornika i tyle tatuś zyska...

Powrót