Od kiedy będę ubezpieczona?

• Autor wątku Autor wątku katy94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katy94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Czy jak jestem osobą bezrobotną i idę w tym roku na studia dzienne, a znalazła się dla mnie praca, a ja nie chcę jej już podejmować to po wypisaniu sie z UP co będę musiała w takim razie zrobić, będę ubezpieczona czy już nie? Za 2 dni pojawią się listy i powinno sie udać dostać z perwszej i dokonam wpisu na nie. Czy ubezpieczona będą od czasu wpisania sie jna studia czy dopiero od paźsziernika jak je rozpocznę?

Ubezpieczenie zdrowotne obowiązuje jeszcze przez 30 dni od wyrejestrowania z PUP. Potem już nie.
katy94 napisał:
Czy ubezpieczona będą od czasu wpisania sie jna studia czy dopiero od paźsziernika jak je rozpocznę?
Zgodnie z art. 170 ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. Prawo o szkolnictwie wyższym osoba przyjęta na studia nabywa prawa studenta z chwilą immatrykulacji i złożenia ślubowania, którego treść określa statut uczelni.
Informację na temat zasad zgłaszania do ubezpieczenia zdrowotnego osoby studiujące znajdziesz na stronie Narodowego Funduszu Zdrowia: http://nfz.gov.pl/new/art/5224/ulotka_inf_student_12_10.pdf

Ostatnia edycja:
Dzięki? Tylko o co chodzi z tym złożeniem ślubowania? To jest automatycznie jak wpisuje sie na studia?

Z reguły immatrykulacja i złożenie ślubowania odbywa się z chwilą rozpoczęcia studiów czyli około 1 października. Przeczytaj statut swojej uczelni.

Powrót