od kiedy faktycznie zaczynają się opłaty związane z działalnością gospodarczą (ZUS)?

• Autor wątku Autor wątku ra.v
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ra.v

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
witam,

czy jest prawdą (prosze o odpowiednie podstawy prawne), że działalnosc gospodarcza zaczyna się nie od daty rozpoczęcia działalności przedstawionej we Wpisie Do Ewidencji, a od daty wystawienia pierwszej faktury? I od tej daty opłacamy ZUS i inne ewentualne opłaty?

Mój problem polega na tym, iż zarejestrowałem działalnosc na potrzeby podpisania dużej umowy prowizyjnej. Umowa miała byc podpisana w miesiącu zadeklarowanym jako data rozpoczęcia działalności, ale z przyczyn niezależnych ode mnie, będzie ona sfinalizowana za ok. 6 miesięcy i wtedy tez bedzie wystawiona pierwsza faktura (pierwszy dochód), kosztów zadnych nie mam.

Pytanie: czy składac NIP 1 i zgłaszac się do ZUSu (dotyczy zdrowotnego, bo pracuję na umowę o pracę), czy mogę zrobic to po wystawieniu pierwszej faktury, czyli za ok. pół roku, co pozwoli mi zaoszczedzic troche kosztów.

Pozdrawiam, dziękuje za pomoc.

Rafał

Termin podany we wpisie do ewidencji nie jest wiążący, a faktyczna data rozpoczęcia prowadzenia działalności może się od niego różnić - i od tej drugiej masz obowiązek odprowadzać składki do ZUSu.

Powrót