Od kiedy liczyć zakaz prowadzenia pojazdów?

• Autor wątku Autor wątku skarlet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skarlet

Użytkownik
Odpowiedzi
56
To znaczy jeżeli jest zakaz na 6 lat a kara bezwzględnego na 3 lata to czy ten zakaz liczy się od dnia zatrzymania prawo jazdy czy od dnia po upływie okresu odbycia kary pozbawienia wolności???????? i na jakiej podstawie prawnej :?:

Zakaz prowadzenia pojazdów liczy się od dnia zatrzymania prawa jazdy.

[cytat="Kethry"]Zakaz prowadzenia pojazdów liczy się od dnia zatrzymania prawa jazdy.[/cytat]

Lub też jeżeli dokument nie został zatrzymany przez Policję, od daty zdania dokumentu do właściwego Wydziału Komunikacji.

Tak też myślałam... ale dzisiaj otrzymałam zawiadomienie o wykonaniu środka karnego dla mojego męża w którym pisze że:
"Po odbyciu orzeczonej kary dodatkowej, której początek liczy się od dnia 2009.12.22 a koniec upływa z dniem 2015.12.22 włącznie może pan się ubiegać o przywrócenie uprawnień do kierowania pojazdami silnikowymi"
Przy czym data 2009.12.22 oznacza koniec odbycia kary pozbawienia wolności,a prawo jazdy zostało zatrzymane 23.12.2006r.więc co teraz mogę zrobić żeby to odkręcić ponieważ ktoś widocznie się pomylił i doliczy3 lata zakazu,a nawet w wyroku z 21.06.2007 jest ujęte iż na mocy art.63§2kk zaliczono okres ztrzymania prawa jazdy od 23.12.2006 do 21.06.2007.
czy mam wysłać kopię wyroku do wydz.komunikacji żeby to sprawdzili i zmienili??? przecież wypisując zawiadomienie piszą go na jakiejś podstawie...niewiem czy wyroku.. :?: :?: :?: :?:

[cytat:4vu57dra]
art.43 kk
§ 2. Pozbawienie praw publicznych, obowiązek lub zakaz obowiązuje od uprawomocnienia
się orzeczenia; okres, na który środek orzeczono, nie biegnie w czasie
odbywania kary pozbawienia wolności, chociażby orzeczonej za inne przestępstwo.
[/cytat:4vu57dra]

Czyli zakaz obowiązuje od daty wykonania kary pozbawienia wolności :!: tak :?: :?: :?: a co jeżeli mąż np.będzie między czasie będzie odbywał przerwę w odbywaniu kary bądż też przed upłynięciem wyroku będzie na wolności :?: czy ten okres będzie się wliczał w odbyciu zakazu? bo przecież teoretycznie na przerwie może być nawet cały rok??? z góry dziękuję za odpowiedź

6 letni zakaz obowiązuje od dnia zatrzymania prawa jazdy lub prawmocnego orzeczenia z wyłączeniem faktycznego czasu pobytu w Zakładzie karnym.

Powrót