od kiedy płatne alimenty

• Autor wątku Autor wątku moniulaj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

moniulaj

Użytkownik
Odpowiedzi
57
witam:)
sprawa rozwodowa 18.10 dzień miesiąca ,uprawomocnienie 23.10-w wyroku postanowiono płatność do 10-dnia miesiąca

Czy alimenty należą się od miesiaca uprawomocnienia wyroku rozwodu z zasądzonymi alimentami? w tym wypadku od października?

po tygodniu jest wyrok prawomocny ,zaptałam czy ten sam miesiąc się liczy liczba dni mniej istotna

Jeżeli żadne z małżonków nie złoży w terminie 7 dni od ogłoszenia wyroku rozwodowego, wniosku o jego pisemne uzasadnienie i doręczenie wyroku z uzasadnieniem, wtedy wyrok rozwodowy będzie prawomocny z upływem 7 dni od dnia jego ogłoszenia.

tak,wiem wyrok stał sie prawomocny 28.10 ,w wyroku jest powiedziane płatne do 10-go dnia miesiąca,czy październik zatem zalicza się do miesiąca płacenia alimentów zasądzonych przez sąd?

nie rozumiem,zadałam pytanie wydaje mi sie proste ,czy miesiąc w którym jest wyrok rozwodu z alimentami oraz jest on również prawomocny(28 dzień miesiąca) zalicza się do wypłacenia alimentów pomomo,że uzgodnione jest płatność do 10-go dnia miesiaca .... wyrok jest krótki,za porozumieniem stron kopia :3. Kosztami utrzymania i wychowania małoletnich dzieci stron obciąża obie strony i z tego tytułu
zasądza od powoda na rzecz małoletniego.. rentę alimentacyjną
w wysokości 800 zł (osiemset złotych), na rzecz małoletniego .. rentę
alimentacyjną w wysokości 800 zł (osiemset złotych), łącznie 1600 zł (jeden tysiąc sześćset
złotych) miesięcznie płatną z góry do 10 – tego dnia każdego miesiąca do rąk matki
małoletnich dzieci wraz z ustawowymi odsetkami w przypadku opóźnienia w płatności
którejkolwiek z kwot.

Pierwszym miesiącem jest listopad. I do 10 powinnaś otrzymać środki.

czy miesiąc w którym jest wyrok rozwodu z alimentami oraz jest on również prawomocny(28 dzień miesiąca) zalicza się do wypłacenia alimentów

Jak wskazuje orzecznictwo "zgodnie z art. 58 § 1 k.r.o Sąd w sprawie o rozwód orzeka o alimentach co do świadczeń za okres od daty prawomocności wyroku rozwodowego, co trafnie przyjął o orzekł Sąd I instancji. Przykładowo taki sam pogląd prawny wyrażony został w wyroku Sądu Apelacyjnego w Poznaniu z dnia 17 grudnia 2009 r., I ACa 906/09 LEX nr 628230: Zasądzone w wyroku alimenty na rzecz małoletnich dzieci odnoszą skutek na okres przypadający po rozwodzie". Tak wynika z wyroku Sądu Apelacyjnego w Krakowie z dnia 15 kwietnia 2014 r. w sprawie o sygn. I ACa 223/14.

..............................
Nie jestem prawnikiem

Ostatnia edycja:
dziękuje bardzo za odpowiedzi ,miałam wątpliwości ponieważ wiekszość spraw prowadzonych np przez urzędy liczą się miesiącami np.renty,emerytury itd złozone po fakcie wnioski sa regulowane co do miesiąca .
wszystkiego dobrego :)

Powrót