Od kogo zachowek???

• Autor wątku Autor wątku sylwia2219
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sylwia2219

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Zamierzam wystąpić do sądu o zachowek po moim zmarłym ojcu. Według testamentu pozostawionego przez mojego Ojca spadkobiercą jego części domu jest jego wnuczka i to od niej miałam zamiar domagać się zachowku. Sprawa spadkowa została przeprowadzona na początku 2008 roku. Druga część domu należy do mojej żyjącej mamy. Ostatnio dowiedziałam się, że wnuczka odrzuciła czy zrzekła się spadku (nie mam pełnej informacji). W tej chwili właścicielem całego domu jest moja mama. Czy to znaczy, że teraz powinnam domagać się zachowku od mamy? Czy moje prawo do zachowku przepadło? Wiem, że mam 3 lata na domaganie się zachowku tylko kogo mam wpisać we wniosku sądowym!!!

W razie odrzucenia spadku spadkobierca jest traktowany jakby nie dożył otwarcia spadku. Zatem zapewne nastąpi dziedziczenie z ustawy i roszczenie o zachowek wogóle nie postawnie gdyż będziesz uprawniony do dziedziczenia z ustawy. Chyba że zostałeś wydziedziczony.

No chyba, że faktycznie wnuczka zrzekła się spadku na rzecz Twojej mamy, nie zaś spadek odrzuciła.

Nie zostałam wydziedziczona ale istnieje też prawdopodobieństwo, że wnuczka zrzekła się na rzecz mamy. Czy w takim wypadku dalej spoczywa na niej obowiązek zaspokojenia roszczeń o zachowek czy taki obowiązek przechodzi na moją mamę? Nie jestem w stanie dowiedzieć się czy wnuczka odrzuciła spadek czy zrzekła się ale wiem na pewno, że musiała zapłacić jakiś podatek.

Ostatnia edycja:
Powrót