Od zasiłku dla bezrob.też liczy się podstawę wymiaru emerytu

• Autor wątku Autor wątku YATES
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

YATES

Użytkownik
Odpowiedzi
80
Wiem,że pobieranie zasiłku dla bezrobotnych jest traktowane jako okres składkowy.Mam pytanie - czy od pobieranego zasiłku dla bezrobotnych też oblicza się podstawę wymiaru emerytury tak jak od normalnej pracy czy stosunek kwota zasiłku/przeciętne wynagrodzenie w danym roku ?? Z tego wychodzi nam jakiś tam procent który mnożymy przez kwotę bazową.

Okres pobierania zasiłku dla bezrobotnych to okres ubezpieczenia (art. 6.1.9 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych). Jest to więc okres składkowy (art.6.1.1 ustawy emerytalnej).
Kwotę zasiłków wlicza się do podstawy wymiaru (art. 15.3).

Poprawka postu dzięki uwadze Moreny, choć niedokładnej - art. 6.1.2 dotyczy starych zasiłków dla bezrobotnych; przepisy o zatrudnieniu i przeciwdziałaniu bezrobociu utraciły moc 1.06.2004.

[cytat="Arex77":36k92ynl]Pobieranie zasiłku dla bezrobotnych to okres NIEskładkowy (art. 7.12 ustawy emerytalnej).
(art. 15.3).[/cytat:36k92ynl]

Ten przepis dot. udokumentowanej niezdolności do pracy w czasie pobierania zasiłku dla bezrobotnych - przeczytaj dokładnie.

A okres pobierania zasiłku dla bezrobotnych jest traktowany jako okres opłacania składek na ub.społeczne - art.6 ust.1 pkt 2

A jeszcze dwa krótkie pytanie, bo nie wiem ,które 10 lat podać do obliczenia emerytury - czy pobierany zasiłek przedemerytalny liczy się do obliczenia podstawy wymiaru emerytury ??? Czy te 10 kolejnych lat do obliczenia podstawy wymiaru sam muszę sobie wybrać czy ZUS wybiera dla mnie najkorzystniejszą wersję ???

Zasiłek przedemerytalny to okres nieskładkowy i tylko w taki sposób ma wpływ na wysokość emerytury. Kwota pobieranego zasiłku przedemerytalnego nie jest wliczana do podstawy wymiaru emerytury

Powrót