C
cenek31
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 78
Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sytuacja odbierania wezwań przez osoby nieupoważnione. Pod moją nieobecność przyszło do mnie wezwanie i listonosz zostawił je komuś z rodziny, podczas gdy ja nie wystawiałem nikomu żadnego upoważnienia. Gdy się o tym dowiedziałem od razu zainterweniowałem na miejscowej poczcie i pani powiedziała mi że muszę napisać specjalne oświadczenie o sprzeciwe dostarczania przesyłek innym domownikom i że muszę za to zapłacić 21 zł.. Nie chodzi tu nawet o samą kwotę ale o sam fakt, że ewentualnie mogę napisać pismo o tym aby członkowie rodziny mogli odbierać pisma urzędowe a nie odwrotnie.
I teraz najważniejsza kwestia: na kim spoczywa odpowiedzialność jeśli wezwanie to odbierze członek rodziny a ja nie będę wiedział że cokolwiek do mnie przyszło? W pouczeniu na wezwaniu jest groźba zatrzymania i doprowadzenia przez policję w sytuacji nie stawienia się. Kto wtedy będzie za to odpowiadał?
I teraz najważniejsza kwestia: na kim spoczywa odpowiedzialność jeśli wezwanie to odbierze członek rodziny a ja nie będę wiedział że cokolwiek do mnie przyszło? W pouczeniu na wezwaniu jest groźba zatrzymania i doprowadzenia przez policję w sytuacji nie stawienia się. Kto wtedy będzie za to odpowiadał?