Odbiór dłużnikowi nie zapłaconego towaru

• Autor wątku Autor wątku Flame_76
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Flame_76

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Zacznę od tego, że mój dłużnik siedzi w areszcie zatrzymany tymczasowo na 10 miesięcy za wyłudzenia.
Moja spółka również złożyła odrębny wniosek w Prokuraturze, również chodzi o wyłudzenie towaru. Jestem już po przesłuchaniu na policji.
Mój klient wyłudził ode mnie towar, który przypuszczalnie jest nadal w jego posiadaniu (części samochodowe, które jak wynika z pewnych informacji są w warsztacie gdzie dłużnik trzyma auto).
Czy i na jakiej podstawie mogę ten towar odebrać (pojechać do tego warsztatu i zażądać zwrotu)?
Czy muszę mieć prawomocny wyrok, aby móc odebrać towar, za który dłużnik nie zapłacił, a więc zasadniczo należy on nadal do mojej spółki?
Czuję, ze to nie jest takie proste, więc z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

zwróć się do Prokuratora nadzorującego dochodzenie z wnioskiem o zarządzeniee wydania Tobie rzeczy ruchomych.

Rozumiem, że jeśli udało by się towar w ten sposób odzyskać, to muszę zmienić swój wniosek bo wtedy już nie dochodzę pełnej wartości, tylko np. jedynie odsetek.

w postępowaniu karnym /prowadzonym pzrez policję pod nadzorem Prokuratora/ ściga się przestępstwa, a jedynie wyjątkowo dochodzi się należności pieniężnych. Oczywiście jeżeli Pan odzyska swój towar - roszczenie o jego równowartośc odpadnie /pozostana inne koszty, np. odszkodowanie za uszkodzenie towaru, itd./

To bardzo cenne informacje. Bardzo dziękuję.

Powrót