Odbiór domu-zakończenie budowy

• Autor wątku Autor wątku sanderka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sanderka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Mam, problem związany z odbiorem domu.
Chodzi o to, że 5 lat temu wprowadziliśmy się do nowo wybudowanego domu, wynikało to z tego ponieważ musieliśmy sprzedać mieszkanie i gdzieś trzeba było mieszkać.Następnie był problem z dziennikiem budowy, nie potrzebie zaufano firmie która budowała ten dom ponieważ przekazaliśmy im nasz dziennik budowy, potem dziwnym przypadkiem się zgubił, Pan K. który budował ten dom powiedział że go oddał nam, a nie zrobił tego.Następnie zrobiliśmy kopię tego dziennika budowy, kierownik budowy pouzupełniał w nim brakujące rzeczy. Aktualnie mam problem z tym że nie potrafię się skontaktować z Panem K., który budował ten dom chciałam się umówić z Panem K. i kierownikiem budowy, aby móc załatwić odbiór domu.Mieszkam tu już 5 lat a odbioru dalej nie było nie wiem co mam robić, boję się że jeśli gdzieś to zgłoszę np. do nadzoru budowlanego to wlepią mi karę podobno wynoszącą nawet do 10 tys..
Co robić w takiej sytuacji dzwoniąc do kierownika budowy mówi mi że trzeba się umówić z Panem K. który budował ten dom to on wtedy przyjedzie.Z Panem K. nie ma kontaktu ponieważ 2 tyg. temu( to nie pierwszy raz kiedy do niego dzwoniono, było pełno wymówek że był na wczasach chyba co 2 tygodnie). Dzwoniło się do niego w sprawie odbioru domu i z problemem który wynikał ze źle podłączonej hydrauliki i zalało mi łazienkę u góry, gdzie woda dostała się na sufit z łazienki na dole i powstał grzyb, powiem jeszcze że to dom szkieletowy.Okazało się jeszcze że nigdzie nie została poprowadzona wentylacja .Podczas rozmowy z Panem K. głosząc mu ten problem powiedział że na hydraulikę w umowie gwarancję dawał 2 lata a na dom 10 lat to prawda tak jest w umowie, powiedział że przyjedzie za 2 tyg. bo jest na wczasach (znowu!).Nie był sporządzony żaden aneks do umowy o wadach ukrytych.Pan K. powiedział 2 tyg. temu że za 2 tyg. przyjedzie teraz się do niego dzwonić nie da i jak to ma w naturze Pan K. nie odbiera ewidentnie unika odebrania domu lub konwersacji z nami.Dodam jeszcze że za szkody związane z hydrauliką ponosimy my aktualnie, zależy mi tylko na odbiorze domu, proszę o pomoc co robić?

Co do kierownika budowy to on ci łaski nie robi, bo jest jego psim obowiązkiem kierować budową, dokonywać wpisów do dziennika, dbać o prawidłowość wykonanych prac. Postrasz go, że doniesiesz na niego do Izby Inżynierów Budownictwa, ze nierzetelnie pełni swoje funkcje, to przyleci zaraz.
Jeśli chodzi o wykonawcę, to list polecony za potwierdzeniem odbioru z wezwaniem by do określonego terminu naprawił co powinien, bo w innym przypadku weźmiesz do tego kogoś innego a jego obciążysz kosztami. Też powinno pomóc.

Powrót