Odbiór dowodu osobistego przez 17 latka.

• Autor wątku Autor wątku razerbcn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

razerbcn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
12 maja złożyłem wniosek potrzebny do wydania dowodu osobistego.
Pani z urzędu gminy poinformowała mnie że do odbioru będzie po miesiącu(tj. 12 czerwca) oraz że odebrać może go tylko opiekun prawny, czyli w tym przypadku mama, problemem jest to że wyjeżdża ona 4 czerwca na około miesiąc za granicę, więc praktycznie nie może go odebrać jeżeli termin wydania będzie rzeczywiście po miesiącu od złożenia wniosku.
Pytania wobec tej sytuacji mam dwa pytania.
1. Szukając na google napotkałem się na taką informacje: Dowód osobisty dziecka, które nie ukończyło jeszcze 13 lat odbiera jeden z rodziców lub opiekun ustanowiony przez sąd. Natomiast nastolatek, który ma już skończone 13 lat może odebrać dowód sam lub może to zrobić jeden z rodziców. Więc moje pytanie brzmi czy ta informacja jest prawdziwa i czy jako 17 latek mogę go odebrać?
2. Czy mama może jakoś upoważnić 25 letniego brata do odbioru jeżeli informacja wyżej okazała by się nieprawdziwa?

Jeżeli pomyliłem działy to bardzo przepraszam i prosiłbym o przeniesienie postu bez usuwania go, ponieważ rozwiązanie tej sytuacji jest dla mnie ważne. Dziękuje i pozdrawiam

Możesz sam odebrać dokument, pani w urzędzie najwyraźniej nie zaznajomiła się z aktualnymi przepisami...

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Powrót