Odbiór emerytury ojca (brak upoważnienia) + sąd i komornik.

• Autor wątku Autor wątku dell2121
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dell2121

Użytkownik
Odpowiedzi
72
Cześć,

Dowiedziałem się, że ojciec trafił do szpitala: zakrzep nóg, udar mózgu, niewydolność oddechowa + inne schodzenia, które są badane. Lekarz dawał pierwotnie 24h bo stan jest ciężki. Obecnie mija tydzień.

Ojciec opuścił dom rodzinny gdy byłem mały. Generalnie utrzymaliśmy później kontakt ale zawsze kończyło się to źle. Przerwy miesięcznie lub roczne na przestrzeni lat... 4 lata temu zdecydowałem się, że definitywnie kończę tą toksyczną relację.

Przez ostatnie miesiące emerytuję ojca odbierał znajomy, który otrzymał upoważnienie. Niestety szybka weryfikacja ukazuje, że mieszkanie TBS oraz rachunki nie są opłacane od 2 miesięcy. Nie wiem jak to ugryź, aby zablokować wydawanie emerytury bądź skierować ją na mnie, abym mógł opłacać mieszkanie.

Według prawa jestem jedynym opiekunem nad ojcem. Jeśli wyjdzie, to będę musiał sprawować nad nim opiekę + oddać go do Domu Opieki w związku licznymi problemami zdrowotnymi. Ten aspekt wiąże się z kosztami, które de facto nie jestem wstanie ponieść sam. Ponadto nad ojcem wisi komornik, który zabiera X% emerytury + ma inne perturbacje komorniczo/ sądowe... Dlatego owa emerytura będzie wskazana ale upoważnienie ma ktoś inny. Jak to odkręcić?

Powrót