odbiór korespondencji

• Autor wątku Autor wątku DonRafaello
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DonRafaello

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 417
Czy spadkobierca może odebrać list polecony zaadresowany na zmarłego spadkodawcę?

Masz na myśli spadkobiercę legitymującego się dokumentem potwierdzającym nabycie spadku?

Zadałem takie pytanie do Poczty Polskiej. W uzyskanej od nich odpowiedzi nie odnieśli się jednak wprost do kwestii spadkobiercy adresata (o którą pytałem) więc nie mam pewności czy to oznacza że ktoś udzielił mi tej odpowiedzi metodą kopiuj&wklej czy może chciał w ten sposób podkreślić że śmierć adresata powoduje zawsze bezwarunkową niedoręczalność. Chyba raczej to drugie, biorąc pod uwagę treść art. 37 ust. 6 ustawy prawo pocztowe.

Odpowiedź: napisał:
Przesyłkę rejestrowaną/ przekaz pieniężny, której w przypadku śmierci adresata nie można doręczyć, zwraca się do nadawcy odpłatnie z adnotacją "zwrot z powodu śmierci adresata" - jeżeli fakt ten został w sposób nie budzący wątpliwości stwierdzony przez doręczającego.
Akt zgonu należy każdorazowo okazać listonoszowi lub w placówce pocztowej i wtedy przesyłka/przekaz zostanie zwrócona do nadawcy z odpowiednią adnotacją.

Ostatnia edycja:
Powrót