Odbiór należności od firmy windykacyjnej

• Autor wątku Autor wątku kameis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kameis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,

zgodnie z tematem chcę odebrać należności od firmy windykacyjnej. A dokładnie cała historia wyglądała tak. Pewna firma windykacyjna jakis czas tem u zażądała ode mnie spłaty zakupionej należności za niopłaconą ratę składki OC. Oczywiście dług był przedawniony. Firma założyła sprawę w sądzie i sąd wydał nakaz zapłaty. Nie odwołałem się bo nie było mnie w kraju. Po powrocie otrzymałem już tylko nakaz zapłaty ale od komornika. Wniosłem o przywrócenie terminu i zaskarżyłem wyrok. W konsekwencji sprawę wygrałem. Pech jednak chciał, że komornik dzień przed rozprawą ściągnął na poczet firmy windykacyjnej cały dług z mojego konta bankowego. Sprawę wygrałem w listopadzie 2010 r. , jak mam teraz odebrać pieniądze od firmy windykacyjnej. Napisać do nich prośbę o oddanie kasy wraz z odsetkami (tak jak oni to robią), czy założyć sprawę w sądzie tak jak bym najnormalniej w świecie próbował odebrać pieniądze od dłużnika ? A może lepiej pójść z tym do prawnika, bo chyba skoro wygrałem sprawę to teraz wszystkie koszty w tym i prawnika który przygotuje dokumenty do pozwu (o zwrot należności) poniesie firma windykacyjna ? Innym rozwiązaniem jest być może poczekanie 2,5 roku, aż narosną odsetki i dopiero wtedy założyć sprawę ?

Bardzo proszę o podpowiedź co z tym zrobić.

Powrót