Odbiór "twardego dowodu rejestracyjnego"

• Autor wątku Autor wątku Kiwii_xz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kiwii_xz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie.

Mam pytanie odnośnie dowodu rejestracyjnego.
W połowie bieżącego miesiąca zarejestrowałem samochód w mieście, w którym jestem zameldowany (prosty powód: Podkarpacie = niższe oc).
Miękki dowód rejestracyjny mam ważny do 9 lipca i do tego czasu też mam ważny przegląd.
Problem polega na tym, że pracuję we Wrocławiu i widzę mizerne szanse, żeby dostać jeden dzień wolnego w celu oddania tymczasowego dowodu rejestracyjnego do właściwego wydziału komunikacji i odebrania "twardego" dowodu.
Kolejny problem jest taki, że w WK w moim mieście - czy to na rejestrację auta, czy na odbiór dowodu rejestracyjnego - trzeba zapisywać się na listę kolejkową, gdzie średni czas oczekiwania wynosi średnio 2 dni.
Dodam też, że na stronie info-car widnieje info, że dowód rejestracyjny jest do odbioru.
I tutaj mam pytanie - czy w tym przypadku istnieje możliwość wysłania drogą listowną pisma z prośbą o wysłanie twardego dowodu rejestracyjnego do WK we Wrocławiu, gdzie tam też oddam tymczasowy dowód, czy zadzwonić do WK w moim mieście i zapytać się czy istnieje taka możliwość czy w ogóle nie ma takiej możliwości i "walczyć" z pracodawcą o dzień urlopu (który wypoczynkowy będzie tylko z nazwy)?
Czy w przypadku oddania miękkiego dowodu po upływie jego ważności WK może nałożyć jakąś karę?

Możesz upoważnić kogoś do odbioru dowodu. Listownie nic nie załatwisz.

Problem w tym, że nie mam kogo upoważnić.

W ten sposób na paliwo w obie strony wydasz więcej niż zaoszczędziłeś na OC. Gratulacje ;)

Kiwii_xz napisał:
w którym jestem zameldowany (prosty powód: Podkarpacie = niższe oc).

prawo nie uprawnia do takiego zarejestrowania, wiec skladajac takie oswiadczenie poswiadczyl pan nieprawde, skoro faktycznie pan nie zamieszkuje tam

pod drugie nie dopelnil pan obowiazku meldunkowego

na forum pomagamy stosowac prawo w pelni, a nie wybiorczo - wtedy gdy pasuje to "tak", a wtedy gdy niekorzystne, to "nie"

Witam 2 lata temu za rejestrowałem auto był czas pandemi i urząd był zamknięty znalazłem wyjechałem za granic nie odbierając twardego dowodó po roku pszyjechalem na święta auto stało wymagało napraw wymiany kilku zeczy nie by zrobić pszeglad i odebrać dowód auto dalej stało i niszczało do tego wymontowano co sie dało polisa OC opłacam nie odbiorę dowodó bez przeglądu nie skasuje go bez dowodu. Co robić
:rolleyes:

Dzieki Wielkie. To było Przerejestrowanie

Powrót