Odblokowanie konta zajętego przez komornika

• Autor wątku Autor wątku Danonek Danonek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Danonek Danonek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam otóż moja sprawa wygląda tak mam zajęcie komornicze juz od dłuższego czasu dostalem pismo o zajeciu rachunku bankowego i mam limit miesięczny do wypłacenia czyli każdego pierwszego dnia miesiąca odnawia mi sie limit do wypłaty 1500zł jezeli nie wypłace tego to ta kwota nagle zostaje zablokowana i zdazylo mi sie nie wypłacić całości i od tamtej pory kwota na koncie rosła mówię o kwocie zablokowanej i to wygląda tak dostaję wypłaty 2700zł z czego pracodawca odrazu wysyła część komornikowi i wysyła raz 300zł raz 400zl nie wiem od czego to zależy jak wspomniałem limit miesięczny do wypłacenia mam 1500zł i z miesiąca na miesiąc ta kwota zablokowana mi rośnie w tym momencie zostało mi 1700 długu u komornika a na koncie mam 3200 tylko ze jest to kwota zablokowana i z tej kwoty teraz 1 pazdziernika bede mógł wypłacić 1500 zl zostanie mi 1700 ale zablokowane 10 pazdziernika wplynie mi wypłata na konto która juz bedzie doliczona do kwoty zablokowanej napisałem pismo do komornika o odblokowanie konta a tym samym spłate dlugu na jeden raz czyli całość odrazu ale minęły juz dwa tygodnie a tu cisza mógłbym prosić O jakąś radę co mam zrobić?

Odwiedź kancelarię albo czekaj na odpowiedź.
Oczywiście "pismo" było wysłane listem poleconym ?

Odwiedzić ciężko poniewaz mieszkam koło Bydgoszczy a kancelaria jest w Warszawie a list był polecony jeszcze na poczcie mówiłem (Pani najszybszym jakim sie tylko da) a ile czasu ma komornik na odpowiedź?

Moim zdaniem nie ma sztywnego terminu.
Można założyć, że 2 tygodnie od wpływu do kancelarii i podjęcia decyzji przez komornika ale to tylko założenie.
Choć być może komornik poinformował wierzyciela o wniosku dłużnika a wierzyciel jeszcze nie podjął decyzji więc nie można jeszcze odpowiedzieć.

Dostałem wlasnie list od komornika ale nie pisze w nim nic o odblokowaniu konta tylko wysłał mi (informacja o zaległości zadłużenia) co mam przez to rozumieć?

To jest info ile zostało do zapłaty na dzień sporządzenia tej informacji o stanie.
Może się minęło z wnioskiem - nie wiem.

Powrót