odbywanie kary

• Autor wątku Autor wątku pudipudi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pudipudi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie,

pod koniec października sprawca wypadku mojego taty został skazany na sześć lat pozbawienia wolności - podtrzymaniem wyroku. Chłopak ma 20 lat, był wtedy naćpany i jechał z prędkością 85km/h w terenie zabudowanym. Potrącił śmiertelnie mojego tatę, który prawidłowo przechodził przez pasy. Prawnik mówił nam, że sprawca będzie odsiadywał wyrok najpóźniej miesiąc od ogłoszenia wyroku. Mamy już styczeń, a wiem, że nadal nie odsiaduje kary. Chcę po prostu sprawiedliwości i jestem ciekawa czy można jakoś sprawdzić dlaczego jeszcze nie siedzi w więzieniu? Jaka jest możliwość, że odbywa dozór elektroniczny?

Więc dlaczego jeszcze go nie zamknęli? :(

Możliwości jest mnóstwo. Powodów odroczenia wykonania kary jest sporo. My tego nie będziemy wiedzieć.

no ale skoro wiem, że nie jest chory, nie pracuje, nie ma na utrzymaniu nikogo, żony nie ma, dzieci w drodze też nie, nawet się nie uczy, to możliwości się zawężają, prawda?

Owszem, zawężają się. Ale nie jesteś łaskawa napisać co wiesz, zatem nikt nie będzie zgadywał. Może umarł, może uciekł, może wyrok jednak nie jest jeszcze prawomocny?

przecież wyrok ze sprawy apelacyjnej jest prawomocny z chwilą ogłoszenia. a minęło już prawie 3 miesiące, nie umarł i nie uciekł, przebywa w domu swoich rodziców przez cały ten czas

Ale w PL to nie jest nic nadzwyczajnego, że skazany prawomocnym wyrokiem, nie rozpoczyna odbywać go kilka miesięcy od jego zapadnięcia. Raczej normą nie jest to, co powiedział adwokat.
Więc dlaczego jeszcze go nie zamknęli?
Może czeka w kolejce, albo nie stawił się posłusznie na wezwanie i muszą go szukać.To akurat można sprawdzić w Sądzie a nie na tym forum.

Mój chłopak zanim poszedł odsiadywać wyrok mineło pół roku czekał na miejsce w zk :)

Powrót