Odbywanie wyroku

• Autor wątku Autor wątku paulunka42
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paulunka42

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam. Mój chłopak zgłosił się do zakładu karnego 7 grudnia 2015 roku w miejscowości A ( DOSTAŁ PISMO O ZGŁOSZENIU SIĘ DO ZAKŁADU KARNEGO W MIEJSCOWOSCI A, WYROK PRAWOMOCNY 1 rok pozbawienia wolności). 3 tygodnie odsiadywał karę w miejscowości A, 21 grudnia przenieśli go do Aresztu śledczego w miejscowości B. W tym czasie odbyła się rozprawa w Świdniku i zapadł wyrok 4 miesiące pozbawienie wolności + 560 zł zadośćuczynienia. Międzyczasie odwieszono mu poprzedni wyrok 1 rok 3 miesiące. Wszystkie czynności sądowe zostały zakończone a mój chłopak dalej jest w areszcie śledczym i nie wiadomo jak długo tam będzie i dlaczego tam go trzymają skoro powinienien odbywać karę 1 roku w miejscowości A. Czy istnieje szansa, że jesli napisze podanie o transport do zakladu karnego w miejscowosci A to go tam przeniosą. Jak to możliwe, że skoro zakończono wszystkie czynności procesowe i wyrok się uprawomocnił to trzymają go w areszcie śledczym? Co mogę zrobić, żeby mu pomóc? Wyjście z zakładu ma wyznaczone na 12 marca 2018 roku, po jakim czasie może starać się o przerwe w odbywaniu kary, czy istnieje możliwość zawieszenia tej kary, jeśli będzie dobrze się sprawował, będzie miał pozytywną opinie kuratora. W tamtym zakładzie karnym miał zapewnioną pracę, opiekę medyczną oraz program terapeutyczny i możliwość resocjalizacji a w tym zakładzie gdzie teraz jest nie ma praktycznie nic, ciężko się doprosić o spotkanie z wychowawcą itp.

paulunka42 napisał:
nie wiadomo jak długo tam będzie i dlaczego tam go trzymają

Wystarczy że poprosi wychowawcę o informację. A jeśli nie umie dostać się do wychowawcy to niech spróbuje zapisać się do kierownika działu ewidencji. A jak nie to niech wyśle pismo do dyrektora jednostki z zapytaniem o powód pobytu w tej jednostce.

paulunka42 napisał:
Jak to możliwe, że skoro zakończono wszystkie czynności procesowe i wyrok się uprawomocnił to trzymają go w areszcie śledczym?

Powodów pobytu w areszcie śledczym jest mnóstwo. Najbardziej prozaiczny - z uwagi na święta i okres noworoczny nie transportowano więźniów między jednostkami.

paulunka42 napisał:
Co mogę zrobić, żeby mu pomóc?

Możesz wspierać go na duchu.

paulunka42 napisał:
po jakim czasie może starać się o przerwe w odbywaniu kary,

W każdym momencie. Temat o przerwie w karze istnieje.

paulunka42 napisał:
czy istnieje możliwość zawieszenia tej kary, jeśli będzie dobrze się sprawował, będzie miał pozytywną opinie kuratora.

Nie można zawiesić czegoś, co już jest odbywane. Pewnie masz coś innego na myśli ale trudno zrozumieć o co ci chodzi.

paulunka42 napisał:
ciężko się doprosić o spotkanie z wychowawcą itp.

Ty chciałaś się doprosić o rozmowę z wychowawcą?

Powrót