P
paulunka42
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 30
Witam. Mój chłopak zgłosił się do zakładu karnego 7 grudnia 2015 roku w miejscowości A ( DOSTAŁ PISMO O ZGŁOSZENIU SIĘ DO ZAKŁADU KARNEGO W MIEJSCOWOSCI A, WYROK PRAWOMOCNY 1 rok pozbawienia wolności). 3 tygodnie odsiadywał karę w miejscowości A, 21 grudnia przenieśli go do Aresztu śledczego w miejscowości B. W tym czasie odbyła się rozprawa w Świdniku i zapadł wyrok 4 miesiące pozbawienie wolności + 560 zł zadośćuczynienia. Międzyczasie odwieszono mu poprzedni wyrok 1 rok 3 miesiące. Wszystkie czynności sądowe zostały zakończone a mój chłopak dalej jest w areszcie śledczym i nie wiadomo jak długo tam będzie i dlaczego tam go trzymają skoro powinienien odbywać karę 1 roku w miejscowości A. Czy istnieje szansa, że jesli napisze podanie o transport do zakladu karnego w miejscowosci A to go tam przeniosą. Jak to możliwe, że skoro zakończono wszystkie czynności procesowe i wyrok się uprawomocnił to trzymają go w areszcie śledczym? Co mogę zrobić, żeby mu pomóc? Wyjście z zakładu ma wyznaczone na 12 marca 2018 roku, po jakim czasie może starać się o przerwe w odbywaniu kary, czy istnieje możliwość zawieszenia tej kary, jeśli będzie dobrze się sprawował, będzie miał pozytywną opinie kuratora. W tamtym zakładzie karnym miał zapewnioną pracę, opiekę medyczną oraz program terapeutyczny i możliwość resocjalizacji a w tym zakładzie gdzie teraz jest nie ma praktycznie nic, ciężko się doprosić o spotkanie z wychowawcą itp.