oddalenie powództwa a zwrot nie nienależnej zajętej pensjo

• Autor wątku Autor wątku nataszak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nataszak

Użytkownik
Odpowiedzi
59
witajcie, w 2015 roku sprzedalam na allegro walizkę, kupujący zgłosił ze dostał ja uszkodzona, w związku z czym oczekiwał zwrotu pieniędzy, na który ja nie przystałam, w związku z czym kupujący za pośrednictwem swojego adwokata założył mi sprawę w e-sądzie w Lublinie. Podał jednak w sądzie mój adres z błędem, w związku z czym w ogóle nie miałam pojęcia o tym ze toczy sie tam postępowanie. Dowiedziałam sie dopiero gdy zajęto mi pensje. Odwołałam sie wówczas (skarga i zażalenie; dowiodłam ze powód podał adres z błędem), w związku z czym e-sad uchylił wyrok i orzekł ze wyrok nie powinien sie był uprawomocnić i przekazał sprawę do rozpatrzenia w Sądzie Rejonowym. Wysłałam wówczas do Powoda pismo o zwrot całej pobranej przez Komornika kwoty, jako ze po pierwsze wyrok został uchylony, a po drugie - sprawa do Komornika trafiła wyłącznie z winy błędu powoda (zatem na tamten moment w związku z uchyleniem wyroku, nie było żadnej podstawy prawnej do obciążenia modnej pensji). Powód pieniędzy nie zwrócił, napisał ze rozliczymy sie po ostatecznym wyroku. Sprawa toczyła sie 5 lat przed SR i zakończyła sie ostatecznie oddaleniem powództwa. Po uprawomocnieniu sie wyroku wzielam odpis i wysłałam do powoda wezwanie do zapłaty (zwrotu kwoty wówczas pobranej przez komornika i odsetek),
i jakiez jest moje zdziwienie, gdy w odpowiedzi otrzymałam informacje, ze powinnam sie zapoznać z treścią uzasadnienia wyroku (przypomnę - oddaleni powództwa) i ze w związku z tym uzasadnieniem powód nie musi mi niczego zwracać.
I tu moje pytanie - czy w uzasadnieniniu oddalenia powództwa mogła sie znaleźć jakakolwiek informacja, która przemawia na korzyść powoda? Sądziłam ze skoro jest powództwo oddalone, tzn ze sąd odrzucił moja winę i w związku z tym nie ma żadnego powodu by dłużej moje pieniądze pozostawaly w gestii powoda (te za walizkę, te za koszty procesu i te za komornika, do którego sprawę przekazał powód po wyroku w e- sądzie)
Czy ktos moze mi wyjaśnić, sy są w tej sprawie jakieś okoliczności przemawiające na korzyść powoda?
Bo zdumiewająco asertywnie sie zachowuje (odsyła mnie nawet na porad prawna, niemniej z drugiej strony - chwyta sie w tym piśmie argumentów, ktore ju dawno zostały obalone np ze powód miał prawo zrezygnować z akupu walizki przez 14 dni na podstawie zakupu poza siedziba firmy, choc dowiodłam ze nie miał, bo ja jako sprzedający - nie byłam podmiotem prawnym tylko osoba prywatna)
Prosba o podpowiedz - czy to możliwe ze powództwo jest oddalone, a mimo to moge nie uzyskać zwrotu ściągniętej przez komornik kwoty, czy po prostu adwokat powoda próbuje mnie odwieść od egzekwowania tego zwrotu?

nataszak napisał:
i jakiez jest moje zdziwienie, gdy w odpowiedzi otrzymałam informacje, ze powinnam sie zapoznać z treścią uzasadnienia wyroku (przypomnę - oddaleni powództwa) i ze w związku z tym uzasadnieniem powód nie musi mi niczego zwracać.
czy posiadasz te uzasadnienie wyroku? i czy je czytano od A do Z?

niestety nie mam uzasadnienia wyroku (jeszcze),
nie wnosilam o odpis uzasadnienia wyroku bo uznalam ze skoro "powodztwo oddalone" to jest to wyrok na moja korzysc i to mi wystarczylo,
w tej chwili postaram sie o to uzasadnienie (jestem z dala od Sadu, ale wydeleguje corke i najdalej w pt bede to uzasadnienie znac)
jedyne co przychodzi mi do glowy, to ze sad uznal ze kwota zostala juz zaplacona (sciagnieta przez komornika jeszcze przed uchyleniem nakazu zaplaty wydanego przez e-sad) i stad "oddalenie powodztwa" - skoro wtedy zaplacone, to temat zamkniety.
Ale czy w takiej sytuacji wyrok nie powinien brzmiec "winna" zamiast "oddalenie powodztwa"?

wyrok nie powinien brzmiec "winna"
Nie. Winna to określenie w postępowaniu o wykroczenie lub przestępstwo a to sprawa cywilna. Zdobądź to uzasadnienie, bo sam jestem ciekawy.

ja rowniez, bo na chwile obecna jestem nieco zaskoczona takim obrotem sprawy ze strony strony Powodowej.
jak bede w posiadaniu - dam znac.

Powrót