Oddalenie wniosku o klauzulę na wyrok zaoczny

• Autor wątku Autor wątku yogi123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yogi123

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 213
W sprawie o uznanie czynności prawnej za bezskuteczną wydano wyrok zaoczny, któremu nadano rygor natychmiastowej wykonalności. Druga strona wniosła sprzeciwu, sprawa jest w toku. Wniosłem o nadanie klauzuli wykonalności. Sąd oddalił mój wniosek, gdyż "wyrok nie jest prawomocny". To oczywiste, że nie jest prawomocny, ale jak rozumiem jest przecież wykonalny. Na wyrok zaoczny nie nadaje się klauzuli? Po co w tamim razie rygor natychmiastowej wykonalności - dla ozdoby?

yogi123 napisał:
Na wyrok zaoczny nie nadaje się klauzuli?
nadaje się jeżeli wyrok zaoczny jest prawomocny,
yogi123 napisał:
Po co w tamim razie rygor natychmiastowej wykonalności - dla ozdoby?
nie, z takim wyrokiem zaocznym i z rygorem możesz udać się do komornika pomimo braku klauzuli wykonalności,

robinson21 napisał:
nie, z takim wyrokiem zaocznym i z rygorem możesz udać się do komornika pomimo braku klauzuli wykonalności,
Hmmm, jesteś pewien?

Wyrok nieprawomocny, lecz zaopatrzony w rygor natychmiastowej wykonalności, jest tytułem egzekucyjnym (art. 777 § 1 pkt 1), który po nadaniu mu klauzuli wykonalności jest podstawą egzekucji przeciwko dłużnikowi (art. 776).

Wiśniewski Tadeusz (red.), Kodeks postępowania cywilnego. Komentarz. Tom I. Artykuły 1–366, Opublikowano: WKP 2021

Gadałem z komornikiem i powiedział, że bez klauzuli nie zrobi mi egzekucji na podstawie wyroku zaocznego.

yogi123 napisał:
Hmmm, jesteś pewien?

tak,

Charakterystyką wyroku zaocznego jest to, że sąd nadaje mu rygor natychmiastowej wykonalności. Oznacza to, że powód, otrzymując wyrok zaoczny, może niezwłocznie rozpocząć egzekucję tego orzeczenia – zatem nawet złożyć wniosek o wszczęcie egzekucji u właściwego miejscowo komornika.

Powrót